- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sűrített levegő és gázszivárgás-érzékelés

Találjon rá a légszivárgásra! Csökkentse energiafogyasztását! Maximalizálja az üzemidőt!

A sűrített levegő a származtatott energiahordozók egyik fajtája.

Jelentős szerepe van az iparban, a legsokoldalúbb, ezért széles körben használt erőforrás. Segítségével szerszámgépek, ipari robotok mechanikus működtetése, szabályozási elemek (pneumatika) energiaellátása valósítható meg.

Légkompresszorok és azok költségei

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A sűrített levegő előállítását a légkompresszor végzi (a készülék villamos energia felhasználásával növeli a levegő nyomását miközben csökkenti annak térfogatát), ezért ipari környezetben fontos szempont annak költsége, fenntartása.

Egy ipari kompresszor vételára körülbelül 25%-át teszi ki az életciklusa során felmerülő komplett ráfordításoknak. A teljes élettartam-költség legnagyobb részét – körülbelül 75%-át – az energiaköltségek, a maradékot pedig a karbantartással járó költségek adják.

Fontos odafigyelni, hogy egy adott kompresszor vásárlása esetén ne csak a vételárát tartsuk szem előtt, kalkulálnunk kell a hosszútávon esetlegesen fellépő szivárgás generálta költségekkel is!

Pazarló levegőszivárgás? – Ne engedje!

Egy reális, egészséges légrendszerben a légszivárgás a rendszer kapacitásának 5-10%-át teszi ki. Egy kevésbé megfelelő sűrített levegős rendszerben a szivárgás mértéke meghaladhatja a 10-30%-ot, vagy még annál is többet.

Sok iparágban egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora pénzügyi és termelési következményekkel járhat a túlzott szivárgás. Nehezíti a helyzetet, hogy a légszivárgások a legtöbb termelési egységben sokszor észrevétlenek és javítatlanok maradnak, mert nem szakítják meg a termelést, nem hagynak nyomokat, szennyeződéseket maguk után.

Egy dolgot tehetünk, hogy ezt a pazarlást csökkentsük: időnként ellenőrizzük a szivárgásokat.

Ma már számos szivárgásvizsgáló készülék beszerezhető a piacon, ami segíthet az akár kisebb szivárgások megtalálásában is.

Ultrahang használata a szivárgások észlelésére

A levegő szivárgás közben turbulens áramlást és nagy frekvenciájú sziszegő zajt hoz létre. Ezt a hangot, bár csendes környezetben hallható, szinte lehetetlen észlelni az adott termelési egység zúgása felett.

Adott körülmények között az ultrahang a legjobb eszköz a súrlódás, az ütközés vagy a turbulencia észlelésére.

Használata sokkal hatékonyabb és gyorsabb megoldás más szivárgásérzékelő módszerekkel szemben, ezért is ajánlott a legtöbb ipari környezetben.

Lássuk, hogyan is működik vizsgálat közben:

Tartsa az ultrahangos szivárgásérzékelőt a csövek és a végszerelvények irányába oldalirányú mozgatással. A szivárgás által okozott turbulencia a szivárgási pontra lokalizálódik.

Amikor a dB-k tüskéjét észleli, vizsgálja meg a területet, amíg meg nem találja, hol tetőzik a dB. Ez a szivárgási pont. A szivárgások azonosításakor „címkézze” fel, majd jelölje meg őket javításra.

A rendszeres szivárgási felmérési ütemterv fenntartása kulcsfontosságú egy adott termelési egységben: segítségével csökkenthető az energiaköltség, valamint növelhető és/vagy optimalizálható a sűrített levegős rendszer hatékonysága.

Szerző: Baráth Richárd
www.grimas.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet