Százezer fenntartható műholdat lőne fel az E-Space

Az űrtechnológiai magánszektor történetének legnagyobb kezdő finanszírozási körét zárva, 50 millió dolláros befektetéssel vág bele akár százezer fenntartható műhold felbocsátásába az E-Space, karöltve a Prime Movers Labbal. Az eeNews úgy tudja, hogy úttörő hálózatépítés indul, olyan újgenerációs műholdak építésével és alkalmazásával, amelyek fenntartható módon szolgálják üzleti szereplők és kormányzatok kommunikációs céljait.

Az O3b Networks és a OneWeb alapításával híressé vált Greg Wyler ezúttal az E-Space égisze alatt tervez forradalmian újat alkotni, és az űrkutatásban kevés forróbb téma van annál, mint amire ráharapott. Az üzemidejüket kitöltő műholdak iszonyatos mennyiségű hulladékot hagynak maguk után, és ez elkezdte veszélyeztetni a földi kommunikációt. Mivel két orbitális pályán keringő tárgy ütközése olyan láncreakciót indíthat el, ami a kőkorszakba repíti vissza az emberiséget, már nemcsak az fontos, hogy a fellőtt szatellitek ne maradjanak Föld körüli pályán, hanem az is, hogy „deorbitálják” a kisebb méretű törmelékeket.

Az elsőre hihetetlen ötletből sokféle előny származhat, vallja Wyler, akinek feltett szándéka, hogy az E-Space-szel demokratizálja a világűrt. Az alapító-igazgató úgy véli, az űrszemét mennyiségének korlátozásával elérhető, hogy a világűrben rejlő lehetőségekkel a jövő generációi is élni tudjanak. Anton Brevde a Prime Movers Lab részéről hozzátette: a vállalat már most több olyan ígéretes ügyféllel tárgyal, akik partnerek ebben a törekvésben és abban, hogy a műhold-technológiák a mindennapok részévé váljanak.

- Hirdetés -

A tervek szerint az E-Space a világ első egységes rendszere lesz, amivel dinamikusan bővülhet a műholdak kapacitása – számtalan alkalmazás számára, a biztonságos kommunikációtól a távoli infrastruktúrák kezeléséig. Azt szeretnék, hogy az űrtechnológia sokkal szélesebb körben legyen hozzáférhető, és nagyobb biztonságot, rugalmasságot nyújtson az ügyfeleknek. A fokozott adatvédelmet például dedikált konstellációkkal igyekeznek garantálni, az ún. „Zero Trust” topológia jegyében.

Az E-Space felállított egy ötparancsolatot, amelynek mentén megvalósítja a fenntartható hálózatot:

  1. Az ütközések esélyének minimalizálása a törmelék lehetőleg nullára csökkentésével.
  2. Deorbitálás: az apró ütközésekből származó törmelék minimalizálása és elfogása.
  3. Hibamentesség garantálása már a tervezés szintjén, hogy a műholdak elkerüljék az átesést és a pályáról történő letérést.
  4. Tökéletes pusztulás: az üzemidő végén visszatérve az utolsó csavarig meg kell semmisüljenek a légkörben.
  5. Kis keresztmetszet, vagyis az átlagos műholdaknál jóval szűkebb ütközési felület kialakítása.

Az E-Space projektje márciusban indul a „Beta 1” teszttel, amelyben az első rajt állítják Föld körüli pályára. A „Beta 2” csoport indítása az év második felére, míg a műholdak tömeggyártásának beindítása 2023-ra várható.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet