Szellemi tulajdon világnapja – fenntarthatóság és digitalizáció

A fenntarthatóságról és a digitalizálásról is szól idén a szellemi tulajdon világnapja – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) vasárnap az MTI-vel.

Világszerte huszadik alkalommal szervezik meg április 26-án a világnapot, amellyel az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) arra hívja fel a figyelmet, milyen fontos a világ fejlődéséhez hozzájáruló műszaki alkotók és művészek eredményeinek védelme. A WIPO ez évi üzenete: „Innováció a zöld jövőért”.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az idei év egyik legnagyobb kihívását a szellemi tulajdon területén is a koronavírus elleni védekezés és a gazdaság újraindításának támogatása jelenti. A vírus elleni védőeszközök, gyógyszerek kifejlesztése nemcsak tudományos, hanem jogi kérdés is, hiszen az új termékeket és eljárásokat minél előbb oltalom alá kell helyezni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A járványhelyzet miatt a gyógyszergyárak és orvostechnikai eszközök előállítói esetében közérdek, hogy megoldást találjanak a megnövekedett kereslet kielégítésére a szellemitulajdon-védelem területén is. Az új orvostechnikai berendezések vagy terápiás szerek gyártásának hazai feltételeinek megteremtése során az SZTNH feladata a szükséges iparjogvédelemi hatósági eljárások lefolytatása és a kutatás-fejlesztési tevékenységek minősítésének koordinálása.

Az SZTNH múlt évi eredményei ígéretes változást jeleztek. A 2018-as mélypontot követően minden oltalmi formára a korábbinál több nemzeti úton beérkezett bejelentés érkezett – írták.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Az európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma 2019-ben jelentősen, 9,5 százalékkal növekedett, ami jól tükrözte a külföldi befektetők intenzív érdeklődését a magyar gazdaság és a hazai piac iránt. Szintén a gazdaság élénkülését mutatta, hogy a magyar bejelentők hazai védjegyaktivitása 8 százalékkal nőtt, míg az európai uniós védjegyaktivitás 15,7 százalékkal emelkedett” – olvasható a közleményben.

A szellemi tulajdon védelme kapcsán felhívták a figyelmet a hamisítás elleni fellépésre is. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) egyik fő célja a szellemitulajdon-jogok védelmének erősítése, ezáltal a hazai vállalkozások versenyképességének támogatása és az innováció előmozdítása.

Magyarországon a szellemitulajdon-intenzív iparágakban évente csaknem tízezer munkahely esik ki közvetlenül a hamisítás miatt, az okozott kár pedig megközelíti a 300 milliárd forintot, ami az érintett szektorok értékesítésének több mint 12 százalékát teszi ki – írták.

Az SZTNH közlése szerint a világnap kapcsán 2020-ban három híres magyar feltalálóra és egy világhírű magyar művészre emlékeznek. 220 évvel ezelőtt született a kiváló természettudós és feltaláló, Jedlik Ányos, 120 éve született a Nobel-díjas Gábor Dénes, míg a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben különös aktualitással bíró készítmény, az immunrendszert erősítő Béres-cseppek feltalálója, Béres József születésének 100. évfordulója van idén. Moholy-Nagy László magyar fotográfus, festőművész, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, kísérleti filmek egyik magyar úttörője 125 éve született.

MTI

- Hirdetés -