Személyzet nélküli hajóról indítottak rakétát

Az amerikai Védelmi Minisztérium által múlt héten közzétett videón látható, ahogy egy személyzet nélküli hajó, a USV Ranger sikeresen kilő egy SM-6 rakétát. Ez a vízi harcijármű egyike azoknak az eszközöknek, amelyet a haditengerészet az autonóm működés tesztelésére használ a Ghost Fleet Overlord program keretében – írja cikkében a Popular Science.

A program 2017-ig nyúlik vissza. A USV Ranger operációs rendszerei fejlett technológiával rendelkeznek, a hajó teste egy kereskedelmi modell. Ez azt jelenti, hogy korábban rendszeresen és kifejezetten gyorsan szállítottak vele különböző rakományokat olajfúrótornyokba.

A fenti videóról nehéz megállapítani, hogy a Rangeren valóban nincsen személyzet. A radarjai folyamatosan forognak, a kis hajótest határozottan szeli a hullámokat, aztán hirtelen egy rakéta indítását láthatjuk valamelyik konténer belsejéből. Csak a nagyon gyakorlott megfigyelők veszik észre, hogy a hajó ablakai mögött valóban nincs legénység.

- Hirdetés -

A robothajók nem képeznek kivételt a tengerjogi egyezmény alól, ugyanúgy érvényesek rájuk a szabályozások. A békés nyílt vízi közlekedéshez fontos, hogy a tengerészek ismerjék a közlekedési előírásokat, a robotok esetében pedig bele kell kódolni a működésükbe.

A nagy kérdés e robothajó láttán, hogy a rakétakilövők miképpen kommunikálnak az érzékelőkkel, s hogyan továbbítják az információkat a szárazföldön irányító személyzetnek. Továbbá az is érdekes, hogy az ember milyen módon léphet közbe egy műveletbe, mennyire kontrollálhatja a folyamatot.

2020 októberében a Ranger a Mexikói-öböltől az Egyesült Államok nyugati partvidékéig haladt, és az út teljes szakaszán autonóm módon haladt, kivéve a Panama-csatornát, ahol emberi legénységre volt szükség. Testvérhajója, a Nomad idén nyáron hasonló átkelést hajtott végre.

„A Ghost Fleet Overlord program része annak a célkitűzésnek, hogy felgyorsítsuk a haditengerészet törekvését az autonóm hajók flottába történő integrálására, amely által jobban kiterjeszthető a személyzettel ellátott hajók hatóköre” – írta a Védelmi Minisztérium. „Az autonóm hajózás több mint az óceán nagy területein való egyenes vonalú áthaladás, ugyanis olyan dolgokat is magában foglal, mint az ütközések elkerülése és a tengeri szabályok betartása.”

A tervek szerint az idei évben a Nomad és a Ranger is a haditengerészethez kerül további kísérletezésre.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet