Szén-dioxid adatok vehetik át a fenntarthatósági szlogenek helyét

Kiszámítható a karácsonyi ajándékok szénlábnyoma

A vállalatok nagy része csökkentené termékeinek szénlábnyomát a klímasemleges működés eléréséhez és a fogyasztói elvárásoknak való megfelelés érdekében. Már arra is láthatunk példát, hogy azt mérik, energiafogyasztásukkal mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki. Ám az áttörést megnehezíti: a termékek szénlábnyomának akár 70-90 százaléka nem a gyártó vállalatok saját folyamataiban, hanem az ellátási láncokban keletkezik.

Az érdemi csökkentés előfeltétele ezért, hogy a vállalatok pontos és megbízható kibocsátási adatokkal dolgozzanak. Az információk begyűjtése – a termékekhez anyagokat, alkatrészeket vagy éppen a csomagolást szállító partnereiktől – azonban rendkívül bonyolult és nehéz feladat. A megoldást a Siemens új alkalmazása jelenti.

Ez a SiGreen alkalmazás, amellyel a vállalatok a keletkezés helyén, például az ellátási lánc adott szakaszán, szereplőjénél gyűjthetnek valós kibocsátási adatokat. A termék szénlábnyomát így az iparági átlagértékek helyett tényleges állapotot mutató adatokból számolhatják ki, és azt mérőszámként használhatják. Ezek alakulásából a vállalatok ellenőrizhetik, hogy szén-dioxid-kibocsátásukat milyen változtatásokkal csökkenthetik a leginkább, ehhez célokat jelölhetnek ki, és követhetik, hogy intézkedéseik, termékfejlesztéseik mennyivel segítették ezek elérését.

- Hirdetés -

Termékeik szénlábnyomát bemutató adataikat a gyártók és a beszállítók az Estainium blokklánc-alapú, nyílt hálózatában biztonságos módon oszthatják meg.

Az elosztott főkönyvi technológiára épülő Estainium – más megoldásoktól eltérően – nem egy cégnél vagy intézménynél, központilag tárolja az adatokat, hanem lehetővé teszi, hogy azokat az érintett felek közvetlenül osszák meg egymással. Termékeik szénlábnyomáról a partnerek így hitelesen cserélhetnek adatokat az ellátási lánc mentén anélkül, hogy más, érzékeny termékinformációkat kiszolgáltatnának. A blokklánc-technológia lényege ugyanis, hogy a felvitt adatokat megmásíthatatlanná teszi, mivel minden változtatást az elosztott főkönyvhöz hozzáférő, összes fél számára láthatóan dokumentál, így transzparenciát biztosít.

A SiGreen és az Estainium technológiájának használatával a vállalatok megkülönböztethetik termékeiket, és szlogenek helyett adatokkal könnyíthetik meg a környezettudatos vásárlói döntéseket, ez megtörténhet akár a karácsonyi ajándékok megvásárlásakor is.

A témáról bővebben itt, valamint itt olvashat.

Siemens

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet