Szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási technológiák kutatása

A Total megerősíti a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiák kutatását egy többéves partnerségi megállapodás segítségével, amelyet az egyesült királyságbeli Cambridge Quantum Computing (CQC) startup céggel kötött meg. A partnerség célja az új kvantum algoritmusok fejlesztése a szén-dioxid-leválasztáshoz szükséges anyagok javítása érdekében. A Total célkitűzése, hogy fontos szerepet töltsön be a CCUS-ban, a Total-csoport jelenleg az éves kutatási és fejlesztési befektetéseinek közel 10%-át erre a területre összpontosítja.

A szén-dioxid-leválasztás javítása érdekében a Total olyan nanopórusos anyagokon dolgozik – másnéven adszorbensek –, amelyeket a legígéretesebb megoldások közé sorolnak. Ezek az anyagok előbb vagy utóbb felhasználhatók a csoport ipari műveletei vagy más szereplők (cement, acél stb.) által kibocsátott szén-dioxid lekötésére. A visszanyert szén-dioxidot ezután sűrítik és újra felhasználják vagy folyamatosan tárolják. Ezeket az anyagokat fel lehetne használni a szén-dioxid levegőből történő közvetlen leválasztása közben is (Direct Air Capture vagy DAC).

A kvantum algoritmusok, amelyeket a Total és a CQC a közös együttműködése során fejlesztett ki, szimulálni fogják az összes fizikai és kémiai mechanizmust ezekben az adszorbensekben, méretük, alakjuk és kémiai összetételük függvényében, lehetővé téve a leghatékonyabb anyagok kiválasztását a fejlesztéshez. Jelenleg az efféle szimulációkat lehetetlen végrehajtani egy hagyományos szuperszámítógéppel, ez teszi elengedhetetlenné a kvantumszámítás használatát.

- Hirdetés -

„A Total rendkívül elégedett, hogy elindította új együttműködését a Cambridge Quantum Computing-gal: a kvantumszámítás új lehetőségeket nyit meg rendkívül összetett problémák megoldására. Ezért mi az elsők között vagyunk, akik a kutatásukban kvantumszámítást használnak olyan új anyagok tervezésére, amelyek képesek a szén-dioxid hatékonyabb leválasztására. Így a Totalnak szándékában áll felgyorsítani a CCUS technológiák fejlesztését, amelyek nélkülözhetetlenek a szénsemlegesség 2050-ig történő eléréséhez.” – mondta Marie-Noëlle Semeria, a Total műszaki igazgatója.

Ilyas Khan, a CQC vezérigazgatója hozzátette: „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk a Totallal, a CCUS technológia dedikált ötletgazdájával. A szénsemlegesség korunk egyik legfontosabb témája és hihetetlenül fontos a bolygó jövője szempontjából. A Total hosszú távon bizonyítottan elkötelezett a CCUS megoldások iránt. Reméljük, hogy munkánk érdemi támogatást és felgyorsulást fog eredményezni a szénsemlegesség felé.”

Total