Szép álmokat, Ingenuity, köszönünk mindent!

Messze túlteljesítette az elvárásokat és hősiesen dacolt a Mars zord körülményeivel az emberiség első járműve, ami képes volt repülni egy idegen égitesten. A Perseverance marsjáró kis helikopterét csak pár repülésre és 30 napos misszióra tervezték, mégis 72 sikeres küldetést hajtottak végre vele, majdnem három év alatt. Most azonban örökre megpihent – tudatta a NASA.

Az Ingenuity (Leleményesség) sorsa igazán szívszorító, hiszen az űrügynökség tudósai azt hitték, nagyon rövid életű lesz. Amikor kiderült, milyen jól bírja a gyűrődést, egyértelművé vált, hogy a néhány marsi repülés többéves misszióvá válik, és a helikoptertől döbbenetesen sok értékes tudományos eredmény várható. Ezért már-már azt hitte a közvélemény, hogy a kis eszköz sebezhetetlen, de sajnos nem így lett.

Bár az Ingenuity a talpán áll és még mindig képes kommunikálni a NASA mérnökeivel, többé nem tud repülni, mivel a róla kapott legfrissebb képek alapján legalább egy rotorlapátja megsérült a január 18-i landolása során. Hihetetlen, de ha nem éri baleset, még tovább folytathatta volna a küldetését, ami az elért közel három évvel így is csodaszámba megy.

- Hirdetés -

Az Ingenuity csapata úgy tervezte, hogy a helikopterrel január 18-án rövid függőleges repülést hajtanak végre, hogy meghatározzák a helyzetét, miután az előző repülés során kényszerleszállást hajtott végre. Az adatok azt mutatják, hogy a helikopter a terveknek megfelelően elérte a maximális 12 méteres magasságot és 4,5 másodpercig lebegett, mielőtt másodpercenként 1 méteres sebességgel megkezdte az ereszkedést. A felszín felett körülbelül 1 méterrel az Ingenuity elvesztette a kapcsolatot a roverrel. A következő napon sikerült helyreállítani a kommunikációt, míg a rotorlapát sérülését feltáró képek néhány nappal később érkeztek meg. A kommunikáció megszakadásának okát még vizsgálják.

Forrás: NASA

„Az Ingenuity, az első más bolygón használt repülőgép történelmi útja véget ért” – közölte Bill Nelson, a NASA igazgatója. „Ez a figyelemre méltó helikopter magasabbra és messzebbre repült, mint azt valaha is elképzeltük, és segített a NASA-nak abban, amihez a legjobban értünk – hogy lehetségessé tegyük a lehetetlent. Az olyan küldetésekkel, mint az Ingenuity, a NASA utat nyit a jövőbeni repülésekhez a Naprendszerünkben, valamint az emberiség intelligensebb és biztonságosabb utazásához a Marsra és azon túlra.”

Gábor János, Okosipar.hu