Szeptemberben nőtt a német elektronikai és digitális ipar forgalma

Szeptemberben jelentősen növelte értékesítési árbevételét az egy évvel korábbihoz képest a német elektromos és digitális ipari ágazat, megrendelései azonban alig változtak az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI keddi közleménye szerint.

A német elektromos és digitális iparban az új megrendelések szeptemberben nagyjából az előző évi szinten maradtak, 0,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Andreas Gontermann, a ZVEI (Verband der Elektro- und Digitalindustrie) vezető közgazdásza a megrendelések közelmúltban tapasztalt csekély mértékű éves változását a bázishatásra vezeti vissza. Egy évvel ezelőtt ugyanis szerinte kivételesen nagy megrendelések “emelték meg a lécet”.

A belföldi megrendelések 1,6 százalékkal emelkedtek szeptemberben, míg a külföldi megrendelések 1,4 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezetből érkező megrendelések 9,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a harmadik országokból érkező megrendelések viszont 6,4 százalékkal csökkentek.

- Hirdetés -

Az idei év első három negyedévében összesen 11,7 százalékkal több új megrendelés érkezett, mint egy évvel korábban. A belföldi megrendelések itt 10,4 százalékkal, a külföldiek 12,8 százalékkal, tehát valamivel erőteljesebben nőttek. Ez utóbbin belül az euróövezetből 16,9 százalékkal, a harmadik országokból 10,6 százalékkal nőttek a megrendelések éves bázison.

Az elektrotechnikai és elektronikai cikkek változatlan áron számolt termelése szeptemberben 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A január-szeptemberi periódusban pedig 3,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A német elektromos és digitális ipar szeptemberi 21,1 milliárd eurós nominális értékesítési árbevétele 18,1 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest. A belföldi értékesítés 10,0 milliárd eurót hozott, 18,7 százalékkal többet mint egy évvel korábban, a külföldi értékesítés pedig 11,1 milliárd eurót, 17,5 százalékkal többet. Az euróövezetbeli ügyfelekkel folytatott üzleti forgalom 16,2 százalékkal 3,9 milliárd euróra nőtt. A harmadik országok piacain 7,2 milliárd euró értékben értékesítettek termékeket 18,3 százalékos éves növekedéssel.

Idén január-szeptemberben az iparág összesített forgalma 164,1 milliárd eurót tett ki, ami 11,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Itt a belföldi bevételek 14,2 százalékkal 77,8 milliárd euróra nőttek, a külföldi bevételek 9,4 százalékos emelkedése 86,3 milliárd eurós értékesítési árbevételt hozott. Az eurózónával bonyolított forgalom értékesítési árbevétele 7,0 százalékkal 30,8 milliárd euróra nőtt az első kilenc hónapban. Az euróövezeten kívüli külföldi ügyfelekkel az értékesítési árbevétel 10,9 százalékkal 55,5 milliárd euróra emelkedett.

Az iparág kapacitáskihasználtsága 2022 negyedik negyedévének elején nagyjából ugyanolyan magas, 88,2 százalékos maradt, mint az előző három hónapban, amikor 88,3 százalék volt. “Az ellátási szűk keresztmetszetek továbbra is messze a termelés legnagyobb akadályát jelentik. Mindazonáltal a vállalatok 78 százalékát érintette, kevesebbet a három hónappal ezelőtti 89 százaléknál” – mondta Gontermann.

MTI

Akár ez is tetszhet