Szerszámok a szerszámokhoz

Öntött, préselt, akár kovácsolt használati tárgyak vesznek körül minket a mindennapokban. Telefonjaink, járműveink, háztartási eszközeink mind tartalmaznak tömeggyártott elemeket a legkülönfélébb műanyagokból, gumiból, alumíniumból vagy más önthető vagy alakítható fémből, esetleg üvegből.

Ezek a tárgyak százezres, akár többmilliós darabszámban hagyják el az öntő vagy présüzemek kapuját, létezésük pedig elképzelhetetlen az iparág nélkül, amely összeforrt ezen üzemek működésével, ez pedig a szerszám és formagyártás. Olyan iparág, melynek képviselői a legmodernebb gépeket, szoftvereket és forgácsolószerszámokat alkalmazzák nap mint nap, hogy a tömeggyártást lehetővé tevő formákat létrehozzák.

Forrás: Walter-Tools

- Hirdetés -

Egyedi gyártással foglakozó üzemeknek, mint a szerszámgyártók is, elsősorban megbízható, de egyúttal hatékony forgácsoló technológiákra van szükségük. Amellett hogy az esetleges hibák tetemes extra költségeket okozhatnak, különösen ha a gyártási folyamat végefelé történnek és az alkatrész menthetetlen, vagy csak sok idő ráfordításával javítható, figyelmet kell fordítani a tipikusan hosszú megmunkálási idők csökkentésére. Közhelyesen szólva az idő pénz: a folyamat legnagyobb költségtényezője mindig egy modern megmunkáló gép rezsiköltsége. (Hogy az alkatrészgyártás költségmegoszlása hogyan alakul, az cégről cégre változik. Megmunkált szériától, infrastruktúrától, forgácsolt anyagoktól, belső folyamatoktól függően – de egy biztos: érdemes tisztában lenni vele, hiszen a forgácsoló technológiák kiválasztásánál így a legszükségesebb helyeken tudunk faragni. De ez egy másik, hosszú történet…)

A Walter kínálatából a gyártó üzemek egy kézből kapnak eszterga, maró, fúró és menetmegmunkáló szerszámokat, akár az egyedi gyártás különleges igényeire szabva. Emellett szakértő háttértámogatást is biztosítunk a megfelelő szerszámválasztás és leghatékonyabb felhasználás érdekében: naprakész szaktanácsadók, mérnökök és alkalmazástechnikusok személyében.

A forgácsolószerszámok és gépek iránt érdeklődők személyesen is találkozhattak a Walter egy-két, kimondottan a formagyártásra tervezett szerszámával a Yamazaki Mazak sóskúti bemutatótermében 2023. március 7-9-én. A neves gépgyártó által szervezett nyílt napok kereteiben egy  öttengelyes marógépen lehetett megnézni a Walter szerszámokat működés közben, jelenlevő kollégáink pedig szívesen álltak bele a kérdések kereszttüzébe.

Nagyoló marás frontján két különböző technológia és a hozzá tartozó szerszám volt látható és hallható:

Az M5008 nagy előtolású váltólapkás maró  leginkább az alakos üregek vagy bélyegek kis fogásmélységekkel de nagy fogankénti előtolással teraszolva történő kimunkálásában illetve hosszú szerszámkinyúlásoknál, akár süllyesztő marásban (plunging)  nyújt hatékony segítséget.

Az MD340 tömör keményfém szerszámcsalád dinamikus marási technológiához (nagy fogásmélység és kis fogásszélesség mellett emelt forgácsolósebesség és fogankénti előtolás adja itt a nagy forgácsleválasztási rátát) igazított tagja pedig a függőlegeshez közeli felületek, zsebek gyors nagyolásában mutatkozott be.  MD344 „kódjelű” testvére alkalmas 90°-os bemerülésre, ezáltal nagyon meredek szög alatt történő süllyedésre, és cirkuláris furatmarásra is.

Nagyolás után a formaadó felületeket még nem árt finomítani, az alakos felületek simítása pedig általában időigényes feladat. Ha a darab kontúrja megkívánja, a szerszámgép lehetővé teszi és megfelelő programozói háttér is rendelkezésre áll, a hagyományosan erre a célra alkalmazott gömbvégű marószerszámokat a körszegmens marókkal lehet helyettesíteni (MD838 és MD839 a kúpos valamint a tangenciális változatok). Ezek  a szerszámok adott átmérőben jóval nagyobb megmunkáló rádiusszal rendelkeznek, aminek eredményeképpen ugyanaz a felületi minőség nagyobb lépésekkel, tehát töredéke idő alatt állítható elő.

Az iparágban gyakran előfordul hogy edzett acélokba kell menetet készíteni. Vagy azért mert a teljes megmunkálás már hőkezelt alapanyagból történik, kiküszöbölve ezzel a nagyolás-hőkezelés-újrabeállás-simítás folyamat többletidejét, logisztikáját, vagy valamilyen utólagos javítás szükséges részeként. Ezen a téren a TC685 menetmaró emelkedik ki teljesítményével: tömör anyagba képes elkészíteni a teljes menetet (magfurattal, letöréssel együtt) spirálisan süllyedve.

Nagyobb menetek kellenek a formaszerszámok mozgatásához, a szemescsavarok fogadására. M16 méret felett váltólapkás többsoros menetmaró az ajánlás biztonságos, hatékony és alacsony költségű menetmaráshoz: a T2711/T2712/T2713 közül érdemes az alkalmazásnak és igényeknek megfelelően választani. (Rövid menetek gyors marásához a három soros szerszám, míg hosszabb menetekhez, univerzálisabb alkalmazásra az egysoros menetmaró alkalmasabb)

Forrás: Walter-Tools

A bemutató során elkészített demó darabon felismerhető volt a Walter Lock WL25 másoló-esztergáló rendszer alakja, amely ugyan most munka közben nem volt megfigyelhető, maga a szerszám és váltólapkái ki voltak állítva asztalunkon. Kollégáink pedig szívesen beszéltek a WL rendszer kiemelkedő sokoldalúságáról, hogy kis számú standard esztergakéssel és váltólapkával akár egyedi gyártási igényű megoldások is kiválthatók, a legkülönfélébb megmunkálható kontúrszög miatt. A lapka bordás felfekvő felülete révén a hasonló alkalmazásokban egyeduralkodó VC.. VB.. vagy DC.. lapkákkal szembeni cserepontosság és a stabilitás ami sorozatgyártásban kifizetődő jó tulajdonság. Újdonságként került a programba a kisebb változat. A WL17 lapkát és a hozzá tartozó szerszámokat a fent leírt előnyökkel kisebb méretekben is rendelkezésre bocsájtjuk április közepétől: az ezzel szerelt furatkések pl. már 18mm átmérőjű  furatban is képesek dolgozni. A WL17 rendszer mellett az áprilisi új termék csomag egyéb érdekességeket is rejtett: A Krato-tecTM bevonat különlegessége a felépítésében rejlik: AlTiN bázisú, a keményfémre kötő rétegében kitűnő szívósságú, a felszínén kopásálló míg a kettő között egy fokozatos átmeneti sáv található. A mikrorepedések kialakulát gátolja ez a szerkezet, a magas elérhető forgácsolási paraméterek és éltartam mellett. Az Xtreme Evo Plus DC180 univerzásis nagy teljesítményű illetve a DC183 Xtreme Evo 3 szerszámok kapták meg elsőként ezt a „köpenyt”. A Tiger-tec Gold esztegapaletta is kiegészült két új taggal amelyek a magas forgácsolósebességen végzett nagyolás és simítás területét uralják, ezek a WPP05G és a WKP01G. Érkeztek a fentieken kívül szerszámok a beszúrás, marás, szuperötvözet megmunkálás területére is, érdemes figyelni a megjelenéseinket annak, aki szeretne előrehaladni a hatékony fémforgácsolás ösvényén.

Walter-Tools