Szerteszét húzható és hajtható Samsungok jönnek

A dél-koreai világcég hatalmasnak tűnő dobásokat mutat be a héten zajló Display Week 2022-n. A kaliforniai San Joséban rendezett technológiai kiállításon nyilvánvalóvá vált, hogy a Samsung megmaradt a már ismert hajtogatható kijelzős trendnél, de emellé felzárkózni látszanak a széthúzható és egyre jobb képminőséget produkáló eszközök.

A Yanko Design úgy becsüli, hogy a gyártó most bemutatott, futurisztikus készülékei közelebb állnak a piacra kerüléshez, mint gondolnánk, és sokkal valószínűbb, hogy nem 10-15, hanem már 1-2 éven belül a boltokban landolnak. Ezt a legnagyobb bizonyossággal az okostelefonokról és tabletekről mernénk kijelenteni, hiszen az elmúlt néhány hónapban a Samsung nem hagyott kétséget afelől, hogy a rugalmasan, több vonalban és irányban széthajtható Flex G-t és Flex S-t például hamarosan kézbe vehetjük.

A nyitás a tartalom futtatása közben, anélkül lehetséges, hogy megszakadna a videó vagy az alkalmazás, és ez akkor is igaz, ha a kisebb táskába csúsztatható Flex G-t a 2-3-szorosára pattintjuk szét. Látványos megoldás, hogy az eszköz asztalra simuló egyharmadán virtuális billentyűzet jelenik meg, míg a másik 2/3-a – egy monitorra hajazva – stabilan fölé magasodik, mintha csak egy laptopot nyitottunk volna fel.

Fotó: Samsung

Még rugalmasabb a Flex S, amit ellentétes irányokba is hajtogathatunk, mondjuk Z vagy S formát kialakítva belőle. Bár utóbbiak gyakorlati hasznát akkor sem értenénk, ha fegyvert fognának a fejünkhöz, el kell ismerni, hogy a nagy tabletté (vagy abból vissza) alakítható okostelefon ötlete már praktikusabbnak tűnik.

A gyártó ki-behajló készülékei nem számítanak eget rengető újdonságnak, de meg kell hagyni, nagyot fejlődtek. Ugyancsak látványos újításnak tűnik ugyanakkor a széthúzható kijelzős telefon, ami lényegében a slide és a felgördülő display-technológia kombinációja. A praktikuma abban rejlik, hogy a készülék alakjának drasztikus megváltoztatása nélkül növelhetjük annak méretét.

Na, még egyet a végére! Az utóbbi megoldást persze alkalmazták egy új tabletnél is, csak ez éppen nem vertikálisan, hanem oldalsó irányokban nyújtható:
Fotó: Samsung

Mi költözhet át mindebből az iparba? Csak mert az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hétköznapi vagy okosotthon megoldások egyszer csak megjelennek a gyártásban, és ez – bármennyire is annak tűnik – nem véletlen. Erre a megállapításra Galambos Péter robotikatudóssal és Masa Attilával, az Indeveyes vezetőjével készült beszélgetésünkben sikerült eljutnunk, a NEWtechtalk legutóbbi epizódjában. (Ne feledd, az RSS-oldal „Listen on…” gombjára koppintva a kedvenc alkalmazásodba lépve tudod meghallgatni az epizódot):

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#