Színes, valósághű prototípusok, széles alapanyagpaletta

Az FDM a legelterjedtebb 3D nyomtatási technológia a világon, ismertsége dinamikusan növekszik. Bizonyos alkalmazásokban azonban a Stratasys által szabadalmaztatott PolyJet technológia jobb teljesítményt nyújt. Ezzel a hatékony, additív gyártási módszerrel komplex formák, sima felületű, pontos alkatrészek, szerszámok és valósághű prototípusok 3D nyomtathatók. Ráadásul a PolyJet az egyetlen olyan platform, amellyel egy rétegen belül számos alapanyag és szín kombinálható.
Alábbi cikkünkben az átlátszó/áttetsző, a polipropilén hatású és a gumiszerű alapanyagokat ismertetjük.

1/ Sebességváltó kar tervezési fázisai az első vázlattól a végleges modellig

A PolyJet technológia lényege, hogy – a hagyományos tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan – folyékony, fényérzékeny polimer-cseppeket juttat a nyomtatótálcára, majd a rétegeket UV fénnyel megszilárdítja. Nincs szükség a modellek utólagos keményítésére, és a támaszanyag eltávolítása vízzel, nagyon egyszerűen történik.
Az összes 3D nyomtatási technológia közül a PolyJet-nél a legbővebb az elérhető alapanyagválaszték. Bár a fotopolimerek a műanyagok másik osztályába tartoznak, mint a számos gyártási környezetben használt hőre lágyuló műanyagok és elasztomerek, mechanikai, hőtani és vizuális szempontból képesek szimulálni a fentebb említett anyagokat. Bizonyos speciális fotopolimerek orvosi és fogászati felhasználásra is alkalmasak.

- Hirdetés -

Mikroszkopikus rétegfelbontásának és 0,014 mm pontosságának köszönhetően a PolyJet technológia vékony falak és összetett geometriák 3D nyomtatására is képes, lehetővé téve a tervezők számára, hogy már a fejlesztési folyamat korai szakaszában alapos ismereteket szerezzenek a termékről, minimalizálva a fel nem fedezett problémák kockázatát.

A PolyJet 3D nyomtatók a PANTONE® színskála teljes tartományát, azaz több, mint 500 000 színárnyalatot képesek előállítani. Emellett grafikák és képek is textúrázhatók a modellekre, növelve a lehetséges vizuális összetettséget.

A Stratasys PolyJet 3D nyomtatócsalád tagjai megegyeznek abban, hogy ugyanazzal a technológiával működnek, és nagy felbontású, sima felületű alkatrészeket állítanak elő. A különbség köztük a rendelkezésre álló alapanyagok típusában és az egyszerre nyomtatható anyagok számában rejlik.

2/ Stratasys PolyJet J55 és J8-sorozatú 3D nyomtatók

PolyJet alapanyagok

Az anyagok változatossága fontos érv a PolyJet használata mellett a gyors prototípuskészítés során. A Digital ABS Plus a mérnöki minőségű műanyagokat, az Agilus30™-család pedig a rugalmas, gumiszerű tulajdonságokkal rendelkező, hőre lágyuló elasztomereket képes szimulálni. Emellett üvegszerű, átlátszó alapanyagok is elérhetőek.
A Stratasys PolyJet alapanyagok biztonságos, zárt kazettákban vannak, kiküszöbölve az alapanyagcserénél a rendetlenséget vagy az alapanyaggal történő érintkezést.

3/ A PolyJet technológia lehetőségeit bemutató 3D nyomtatott modellek
Átlátszó/áttetsző alapanyagok

A PolyJet technológia 3 átlátszó vagy áttetsző alapanyagot kínál, ezek az RGD720, a VeroClearTM, és a VeroUltraClearTM.

Az RGD720 merev, áttetsző, enyhe borostyánsárga színárnyalattal rendelkező alapanyag, vékony falak esetén majdnem átlátszó, de a falvastagság növekedésével csökken a fényáteresztése. Szerelvények formájának és illesztéseinek tesztelésére ajánlott, továbbá modellek folyadékáramlásának vizuális elemzéséhez, de alkalmazható akár művészeti alkotásokhoz is.
A VeroClearTM tiszta, átlátszó alapanyag, az akrilt vagy a plexiüveget szimulálja – szilárdsága, merevsége, nyúlása, ütésállósága tekintetében egyaránt. Mechanikai tulajdonságai utókezeléssel tovább javíthatók. Általában üveghelyettesítő anyagként alkalmazzák lencsékhez, átlátszó fedelekhez, fénycsövekhez, szaniter-árukhoz, kijelzőkhöz. Leggyakoribb felhasználási területei az autóipar, gyógyászati eszközgyártás, elektronika.
A VeroUltraClearTM víztiszta jellegű, átlátszó alapanyag. Akár 86%-os fényáteresztő képességgel is rendelkezik, így nagyszerű üveggel vagy tiszta polimerrel kombinált prototípusok készítéséhez, vagy akár átlátszó csomagolásokhoz.

Polipropilén hatású alapanyagok

A Stratasys a DurusTM--t és a RigurTM-t kínálja a polipropilén megjelenésének és funkcionalitásának szimulálására. Mindkettő ellenálló, rugalmas és tartós, így alkalmazhatók csomagolások, játékok, akkumulátorok, laboratóriumi berendezések, hangszórók, autóipari alkatrészek modelljeihez és prototípusaihoz. Kifejezetten alkalmasak bepattanó kötésekkel és működő zsanérokkal rendelkező modellek 3D nyomtatásához.
A Durus tejfehér színű, félmerev és ellenálló alapanyag, olyan termékek prototípusainak elkészítéséhez ajánlott, amelyek képesek felvenni és továbbítani a rájuk ható erőket. Nagy ütésállósággal és 44 százalékos szakadási nyúlással rendelkezik.
A félmerev és tartós Rigur alapanyagot jobb méret- és vizuális jellemzők, valamint a nagyobb szilárdság érdekében fejlesztették ki. Fényes fehér színű, magasabb hőtűrése és szilárdsága miatt nagyszerű választás polipropilénből készítendő alkatrészek funkcionális teszteléséhez.

Gumiszerű alapanyagok

A PolyJet TangoTM és Agilus30TM alapanyag-család a rugalmas, gumiszerű tulajdonságokkal rendelkező hőre lágyuló elasztomereket szimulálja. Ajánlott például csúszásmentes felületekhez, puha tapintású burkolatokhoz vagy szigetelő borításokhoz. Használhatók továbbá kétkomponensű fröccsöntés szimulálására, billentyűk, gombok, fogantyúk, tömítések, vagy akár cipők köztes talpbetétjének 3D nyomtatására. A Tango család 4, az Agilus30 pedig 3 alapanyagot foglal magába, amelyek Shore A 27–75 közötti keménységi értékkel rendelkeznek. A gumiszerű alapanyagok fekete, fehér és átlátszó színben érhetők el.

4/ A Stratasys J55 3D nyomtatót irodai használatra tervezték

Összegezve: a PolyJet technológia bizonyos alkalmazásokhoz – széles szín- és alapanyagválasztékának, valamint finom felületeinek és realisztikus, aprólékos nyomtatási részleteinek köszönhetően – sokkal ideálisabb, mint a közismertebb FDM technológia.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a PolyJet technológia, ismerkedjen meg a Stratasys legújabb, full-color 3D nyomtatójával, a J55-tel!
Ez a kompakt, irodai használatra tervezett berendezés a világon először alkalmazott forgó nyomtatótálcájának köszönhetően kiemelkedő felületi és nyomtatási minőséget biztosít. Egy alkatrészen belül akár 500 000 szín és számtalan alapanyag 3D nyomtatására képes.

Tudjon meg többet a Stratasys J55 3D nyomtatóról – ITT!

Varinex

- Hirdetés -

- Hirdetés -