- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szöul újra feltalálja az óriáskereket: fenntartható óriásgyűrű lesz

Döntés született róla, hogy olyan nagyvárosok után, mint például London, Bécs, Budapest, Szingapúr vagy Dubaj, Szöul is óriáskerékkel dobja fel a látképét, és ezzel vadonatúj nevezetességet, illetve turisztikai attrakciót épít. Viszont ha már belevágnak, az óriáskerék műfaján belül is különbözni akarnak, ezért a gyönyörű kilátást nem a szó hagyományos értelmében vett kerékről, hanem egy grandiózus gyűrűből szemlélhetjük majd. Az építménnyel Észak-Koreának is üzen a déli főváros – írja a Yanko Design.

Szöul fővárosi kormányzata kihasználja, hogy a K-pop és K-drama népszerűségéből adódóan egyre többen kíváncsiak Dél-Koreára és annak fővárosára. Az élénkülő turizmust egy eddig sosem látott mérnöki bravúrral szeretnék feldobni, ezzel egyben belépnek azon világvárosok sorába, ahol önálló szimbólumként van egy „… Eye”, vagyis óriáskerék. De náluk Gyűrű lesz.

A Seoul Ring helyét már kijelölték, látványtervek szintjén kész, és jelenleg tervezik az építkezést, ami várhatóan 2025-ben kezdődhet el, a főváros külső peremén húzódó Haneul Parkban. A helyszín maga is remek szimbóluma a koreai haladásnak, hiszen egykor hatalmas szemétlerakó volt, és súlyosan szennyezte a Sárga-tenger ide csatornázott vizét, de ma már természetvédelmi terület, népszerű kiránduló- és sportközpont.

Az ide tervezett üreges óriásgyűrű átmérője 180 méter lesz, ezzel a világ második legnagyobb ilyen jellegű attrakciójának ígérkezik, a 250 méteres Ain Dubai és a 160 méteres Las Vegas-i High Roller között. Igaz, ezek kerekek, míg a koreai építmény látványban és technológiai szempontból teljesen formabontó.

A Seoul Ring 36, egyenként 25 személyes üvegfülkével fog rendelkezni, és amellett, hogy vizuálisan lenyűgöző, illetve gyönyörű kilátást nyújt majd a városra, környezetbarát is lesz, mivel zöld energiával tervezik működtetni. A Gyűrű újrahasznosított és napenergiát igényel majd az üzemeléssel, így remekül fog illeszkedni a Haneul Park környezetbarát megoldásokat hirdető tematikájába. Még egy érdekesség a fülkékről: azok mindegyikéhez járni fog egy-egy idegenvezető, aki viszont személyesen nem lesz jelen, sőt, jó eséllyel nem is ember lesz, hanem egy virtuális alak, akit a belső falakra vetítenek.

A Haneul Park egyébként viszonylag közel van Észak-Koreához, így azt is szeretnék, ha a Seoul Ring a visszatérő, egyesített Korea iránti vágyuk szimbólumává válna. Ez a helyi társadalomnak fontos kérdés, hiszen országuk szétszakadását ahhoz hasonló tragédiaként élik meg, mint mi magyarok a trianoni békediktátumot.

A Gyűrű naponta akár 12 ezer embert is képes lesz szállítani, mire – a tervek szerint 2027-re – elkészül. A helyi önkormányzat mintegy 411 millió dollárt (kb. 143,5 milliárd forintot) fektet a projektbe, amitől azt remélik, hogy még több turistát vonz majd a városba.

Gábor János, Okosipar.hu

Illusztrációk: Szöul Főváros Kormánya

Akár ez is tetszhet