Sztratoszférából jöhet az 5G

Drónok sugároznák a felszínre a gyorsinternetet

Két olyan angliai vállalkozás is van, amely kereskedelmi drónokat reptetne a sztratoszférában, hogy akadálytalanul eljuttathassák a felhasználókhoz az 5G-s internetkapcsolatot, adta hírül a BBC. A nagy hatótávú antennákkal felszerelt, hidrogénüzemű, tehát nagyon környezetkímélő gépek a tervek szerint kilenc napig is képesek lennének a levegőben maradni, és mindössze hatvan darab elég lenne belőlük ahhoz, hogy lefedjék az Egyesült Királyságot.

A Cambridge-ben működő társaságok úgy vélik, hogy sikeresen együtt tudnának működni a távközlési cégekkel: máris szerepel támogatóik között például a Deutsche Telekom, ami 2024-re már ezzel a módszerrel szeretné ellátni az internetelőfizetőit Németország déli tartományaiban.

A Cambridge Consultants által tervezett antenna a tervek szerint a Stratospheric Platforms drónjára kerül, és képes lesz húszezer méteres magasságból biztosítani az adatkapcsolatot. A módszer nemrég átesett az első tesztjén: egy alacsonyabb pályán szálló repülőgépről már tudták fogni az antenna jelét. Ha sikerül maximalizálni a hatékonyságot, és végül hálózatot alkotnak az 5G-drónokból, akkor „sem reális azt gondolni, hogy ezek kiváltják a már létező infrastruktúrát”, fogalmazott Ben Wood, a CCS Insight kutatási igazgatója. Az elemző úgy gondolja, hogy legfeljebb nehezen lefedhető területeken, például „nagy vízfelületek felett, hajózási útvonalakon” lesz érdemes használni, hiszen rendkívül költséges technológiáról van szó.

- Hirdetés -

A világon több nagy cég is foglalkozik azzal, hogy az égből juttassa el a felhasználókhoz a nagysebességű internetkapcsolatot, jegyzi meg a BBC cikke, emlékeztetve arra, hogy a Google még a Cambridge Consultantsnál is környezetkímélőbb megoldást talált. A keresőcég Project Loon nevű programja keretében napenergiával működő, adatkapcsolatot sugárzó berendezésekkel ellátott hőlégballonokat tesztelnek.

Gábor János, Okosipar.hu