Szupergyors elektromos motorcsónakot épített a Voltari

Ez a teljesen elektromos motorcsónak 740 lóerővel és közel 100 km/h-val képes szelni a habokat, miközben 45 perc is elég neki egy teljes feltöltéshez. Amivel azonban nem jut nagyon messzire. A Voltari Marine Electric még ebben az évben piacra dobja a Voltari 260-as hajót, először 142 kWh-s akkumulátorral – osztotta meg az InsideEVs. Ez nem kis teljesítmény, tekintve, hogy egy elektromos hajó vagy motorcsónak több száz kilowattot is felvehet csak azért, hogy elérje a végsebességét.

„Egy csónak eleve nem túl hatékony, mivel hidrodinamikai közegben működik, ezért mindig keressük a hatékonyság és a teljesítmény-tömeg arány javításának lehetőségeit” – nyilatkozta Cam Heaps vezérigazgató. Ennek a problémának az orvoslására a Voltari mérnökei úgy tervezték a 260-ast, hogy szénszálas anyagok használatával a lehető legkönnyebb hajótestet kapják. „A hihetetlen súlymegtakarítás minden egyes kilogrammját arra használtuk fel, hogy extra akkumulátorkapacitást, akár 142 kWh-t kapjunk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy lenyűgöző motorokat szereljünk fel, és olyan dolgokat tegyünk meg a vízben, amire eddig nem volt példa.”

A végeredmény egy 8 méter hosszú, 3,2 tonna tömegű, a szabadidős tevékenységekhez képest meglehetősen gyors, 100 km/h-s végsebességű, egy feltöltéssel kb. 60 kilométeres hatótávval rendelkező motorcsónak lett.

- Hirdetés -

„Úgy tekintünk rá, hogy egy átlagos motorcsónak vízen töltött napjának megfeleljen, akár Floridában, akár a Hampton-vidéken vagy ontariói Cottage countryban. És nagyon kevés ember tesz meg 50 kilométernél többet egy csónakázós napon” – érvelt Heaps.

Az elektromos hajókat többnyire közvetlenül a dokkokban töltik fel, hiszen a legtöbb kikötőhely fel van szerelve 220 V-os csatlakozással, amiről a rém exkluzív megjelenésű 260-as akkumulátorcsomagja nagyjából egy éjszaka alatt töltődik fel, viszont a megfelelő felszereléssel akad gyorstöltő opció is: ipari áramforrásról mindössze 45 perc alatt tele van.

A Voltari várhatóan már ebben az évben megkezdi a kiszállításokat – ha lesznek megrendelők, mert a motorcsónak kezdő ára még amerikai mércével is meglehetősen borsos: 450 ezer dollárért, vagyis kb. 156 millió forintért kínálják.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -