- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szupermozgékony víz alatti megfigyelő drónt terveztek

Forrás: JK Design

A SHARK a dizájnja és a kialakítása miatt legalább annyira alkalmas sportcélra, mint roncskutatásra, mentési feladatokra vagy víz alatti ipari szerkezetek ellenőrzésére. Úgy tervezték, hogy teljesen ura legyen a környezetének, hiszen mozgékonysága lehetővé teszi, hogy bármilyen irányban gyorsan elmozduljon. Az ún. ROV (távirányítású jármű) hat propellerrel rendelkezik, 3×3-as elrendezésben, ami nemcsak előre-hátra, hanem felfelé és lefelé is ugyanolyan agilitással teszi meg a legkomplexebb manővereket.

 „A hat propeller szabad és stabil mozgást, pozíciótartást és a vízmélység fenntartását egyszerre lehetővé teszi” – állítja a járművet tervező JK Design. A formatervezéssel és innovatív dizájnokkal foglalkozó cég úgy alkotta meg a jellegzetes hátúszója miatt SHARK névre keresztelt drónt, hogy az kibírja az extrém nyomást, így akár mélytengeri kutatásra is alkalmas legyen. A ROV egyszerre robusztus, masszív, aerodinamikus és gyors, akárcsak rettegett névadója, a cápa, amelynek egyes fajai – a drónhoz hasonlóan – nagynyomású környezetekben is előfordulnak.

Az egyelőre csak koncepció szintjén létező SHARK elülső részét sokoldalú kamerasorral látták el: van több külső objektív és szenzor, amikkel az akadályok elkerülését és a környezet szkennelését végzi, míg a nagyobb fő lencse kutatómunkára és dokumentálásra szolgál. Úgy tervezték, hogy egy képernyővel rendelkező konzolra valós idejű mozgóképet közvetítsen, így a távolabb elhelyezkedő búvárok is irányítani tudják, ha olyan közegbe kell behatolni, ami ember számára már veszélyes lenne. Tényleg nagyon mozgékony: a két sorban elhelyezkedő propellerek felfelé és lefelé is 90 fokban elfordulnak, így a jármű döbbenetes hatékonysággal képes irányt változtatni a víz alatt.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet