Szuperolcsó akkumulátor készült hulladékból és újrahasznosítható fémből

Az új eszköz a korán érkező napnyugta, vagyis a téli időszak megmentője lehet: a segítségével sokkal elérhetőbbé tehetők a napelemekkel termelt energiát tároló épületakkumulátorok. A svéd kutatás eredményeként létrejött cink-lignin elemek ráadásul fenntarthatóbbak talán már nem is lehetnének.

A lignin a papíripar hulladékterméke, míg a cink egy bőséges mennyiségben előforduló fém, ami nemcsak olcsó, hanem remekül újrahasznosítható. Éppen ezért használják széles körben eldobható akkumulátorokban. Ami eddig akadályt jelentett a cink számára, hogy újratölthető elemekben is megjelenjen, az a nem megfelelő tartóssága. Ennek kiküszöbölésére alkalmaztak a kutatók egy kálium-poliakrilát alapú, sós elektrolitot (WiPSE), ami stabilizálja a cinket.

A Linköping, a Karlstad és a Chalmers Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a WiPSE-vel ellátott cink-lignin akkumulátor több mint 8000 alkalommal újratölthető, mire a teljesítménye az általában kritikus 80 százalékra csökken – áll az Energy & Environmental Materials folyóiratban közölt tanulmányban.

- Hirdetés -

„Bár a lítiumion-akkumulátorok megfelelő kezelés esetén hasznosak, közben robbanásveszélyesek is, ami kihívást jelent az újrahasznosításuk, illetve a környezeti hatások és az emberi jogok szempontjából is” – ha bizonyos elemeket, például kobaltot vonnak ki belőlük. A mi akkumulátorunk viszont fenntartható alternatívát kínál ott, ahol az energiasűrűség nem kritikus kérdés” – magyarázta Ziyauddin Khan, a Linköpingi Egyetemről. „Ha kiszámoljuk az egy ciklusra jutó költségeket, akkor a lítiumion-akkumulátorokhoz képest rendkívül olcsó megoldást kapunk. A cink és a lignin pedig szuperolcsó, az akkumulátor pedig könnyen újrahasznosítható.”

A kutatók szerint a cink-lignin akkumulátor energiasűrűsége megegyezik az ólom-sav akkumulátorokéval, csak közben nem tartalmaz mérgező elemeket. A laboratóriumban eddig kifejlesztett akkumulátorok ugyan csak kicsiben működtek, de a csapat úgy véli, hogy remekül skálázhatók, ráadásul napelemmel párosítva akár egy hétig is meg tudják tartani a töltésüket. A tömeggyártáshoz máris keresik az üzleti partnereket.

Gábor János, Okosipar.hu