Szuperszámítógép települ Debrecenben

Megtízszerezi a hazánkban jelenleg elérhető HPC-kapacitást az a szuperszámítógép-fejlesztés, amelyet a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjában hajtanak végre 2022-ig. A beruházás időkapszuláját pénteken helyezték el a létesítménynek otthont adó Kassai úti campuson.

Egy ország, egy intézmény versenyképességét alapvetően határozza meg, hogy mennyire nyitott a modern eszközök és technológiák iránt. Ez a beruházás nem pusztán egy eszköz, egy technológia, hanem egy kompetenciának a megalapozása – fogalmazott Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a HPC központ pénteki időkapszula elhelyezési ünnepségén a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2022-ig megvalósuló 5 petaflops teljesítményű szuperszámítógép oktatási, tudományos, valamint gazdaságfejlesztési célokat szolgál.

- Hirdetés -

A Debreceni Egyetemnek azért van óriási szerepe, mert itt már pillanatnyilag is jelentős tudás és kompetencia összpontosul ahhoz, hogy az új szuperszámítógép ne csak egy „vas” legyen, hanem valóban hasznára váljon a tudományos életnek, a kutatóknak, az oktatóknak, az egyetemistáknak, valamint a hazai vállalkozásoknak – sorolta Solymár Károly Balázs. Hozzátette: a fejlesztés reményeik szerint a gyógyszerkutatás, autógyártás, ipari felhasználás mellett a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését is szolgálja.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke elmondta, hogy a megvalósuló szuperszámítógép révén megtízszereződik a hazai HPC-kapacitás.

A beruházás egyik célja, hogy a hazai felsőoktatási intézmények is beépítsék képzési rendszerükbe a szuperszámítógépes kompetenciát. A Debreceni Egyetem jelentős tapasztalattal rendelkezik a szuperszámítástechnika területén, 2015-ben érkezett a központba a ma is üzemelő Leo. A megfelelően kialakított gépterem, a szükséges kapacitású áramellátás és adatátviteli sávszélesség mellett a Debreceni Egyetemmel régóta fennálló kiváló együttműködés is a helyszín mellett szólt – tájékoztatott Szijártó Zoltán.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte, hogy az intézményben évtizedes múltra tekint vissza a szuperszámítástechnika, első szuperszámítógépe, a 2011-ben átadott Gyires volt, majd 2015-ben érkezett Leó, ami akkor a világ 500 legerősebb gépe között szerepelt.

A Debreceni Egyetem vezetése és kutatói időben felismerték, hogy nem szabad kimaradni ebből az új technológiából. Elsősorban kísérletes tudományterületeken játszanak jelentős szerepet a szoftver alapú szimulációs és modellezési módszerek, melyek egyben a kísérleti költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak. Ez nem csak a felsőoktatási intézménynek, de gazdasági, vállalati partereinek is hasznos – mutatott rá Bács Zoltán.

A kancellár megjegyezte, hogy a mostani fejlesztés megvalósulásának alapját az teremtette meg, hogy az egyetem 2014-ben önerőből felvállalta egy olyan épületinfrastruktúra kialakítását a Kassai úti campusán az akkor esedékes fejlesztéshez, amely még a jelenlegi bővítést is képes befogadni.

A nemzeti szuperszámítógép-infrastruktúra és -ökoszisztéma fejlesztéséhez a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a GINOP-3.1.5-20-2020-00001 Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak elnevezésű kiemelt projekt, valamint 712 millió forint támogatásban az EUROCC – National Competence Centres in the framework of EuroHPC projekt keretében.

A 2022-ig felépülő új szuperszámítógépnek az érdeklődők bevonásával adnak nevet, október 31-éig lehet szavazni a https://hpc.kifu.hu/nevado/ weboldalon.

Debreceni Egyetem