Tanulmány a rugalmassági piac kialakításának műszaki kérdéseiről

A villamosenergia-rendszerben végbemenő változások okozta műszaki problémákról, és azok kezelési lehetőségeiről publikált tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A MEKH által megrendelt-tanulmány alapján az iparági szereplők bevonásával folytatódik a rugalmassági piacokra vonatkozó szabályozás kialakítása. A dokumentum véleményezésére augusztus 31-ig van lehetősége az érintetteknek.

A villamosenergia-rendszerben az elmúlt években felgyorsult változások jelentős kihívásokat okoznak a hálózati engedélyesek számára. A hazai elosztó hálózatokat érintő kihívások közül az egyik legaktuálisabb a megújuló termelők rohamos terjedése.

A jelenség kezelésére a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról és a 2012/27/EU irányelv módosításáról szóló (EU) 2019/944 irányelv a rugalmassági piac kialakítását célozta meg. Az irányelv hazai jogszabályokba való átültetése megtörtént, a villamosenergia-ellátási szabályzatok kidolgozására pedig külön munkacsoport jött létre a MEKH aktív részvételével.

A most publikált tanulmány célja, hogy a kihívások feltérképezése először műszaki alapon történjen meg, és ezt követően kezdődjön el a rugalmassági piac kialakítása. A tanulmány a villamosenergia-rendszerben az elmúlt években felgyorsult változások elosztóhálózatokra gyakorolt hatásait, a problémák megoldási lehetőségeit vizsgálja elsősorban műszaki fókusszal, de a kapcsolódó regulációs kérdéseket is érintve.

A közzétett általános műszaki dokumentáció célja, hogy átláthatóbbá váljanak a szabályozási kérdések és lehetőségek, és kijelölhető legyen a további vizsgálatok, egyeztetések iránya. A tanulmány műszaki tartalmát a MEKH előzetesen egyeztette a hálózati engedélyesekkel, a készítők ez alapján dolgozták ki a részleteket, és az elkészült dokumentumot a hálózati engedélyesek számára is bemutatták a Hivatal elvárásai szerint.

A tanulmány fő megállapításai:

A megújuló termelők csatlakoztatásánál a teljesítményelektronikán (inverteren) keresztül csatlakozó eszközök jobban bevonhatók legyenek a hálózat üzemének fenntartásába egységes inverter beállításokkal, valamint felhasználhatók legyenek a hálózat üzemét segítő eszközök (pl: soros feszültségszabályozó, fokozatkapcsolós transzformátor, FACTS eszközök).

Októberben fórumot szervez a MEKH a beérkező vélemények megvitatására. Megkezdődik az inverter-beállítások egységesítésének átgondolása is az érintett szereplőkkel. Folytatódik a kialakítandó versengő piac működéséhez elengedhetetlen eszközfejlesztési szükségletek azonosítása, mind az elosztók, mind a potenciális ajánlattevők oldalán.

A tanulmány a hivatal honlapján, IDE kattintva érhető el.

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Akár ez is tetszhet