Távirányítású robot értékeli a sérülteket a harcmezőn

Újabb szintet léphet a robotok alkalmazása az egészségügyi ellátások terén, bár ennek a fejlesztésnek inkább katonai haszna lesz. A szanitécek csendben reménykedhetnek, hogy mihamarabb bevezetik, hiszen ez lehet az első gép, ami helyettük végzi el a harctéri triázsolást.

A Sheffield Egyetem fejleszti azt a távolról vezérelhető robotot, ami GPS-jelek alapján maga keresi meg a sérülteket a csatatéren, hogy aztán rögzítsen és továbbítson róluk minden szükséges adatot – köztük a vérnyomásértékkel, pulzusszámmal és lázzal –, de ha kell, szájüregi vagy vérmintát is vesz – írja a The Engineer. Az utóbbiakat egyébként nem teljesen önállóan teszi, hanem távirányítással: a kezelő 5G sebességű kapcsolaton keresztül, VR-headsetet viselve végzi el – úgy, hogy közben 3D képet kap a helyszínről.

Sanja Dogramadzi, az egyetem automatizálással és rendszermérnöki feladatokkal foglalkozó tanszékének professzora közölte: a projekthez egy kereskedelmi forgalomban kapható vezető nélküli földi járművet (UGV) használtak. Egy olyan eszközt, ami kifejezetten egyenetlen talajon is képes közlekedni és felszerelést szállítani, rögzíthető rá egy 360 fokos látószögű kamera, illetve néhány kisebb, amit két robotkarra telepítenek. Utóbbiak egyikét átalakították: saját gyártású megfogó fejet szereltek a végére, hogy ügyesebben bánjon kisebb tárgyakkal is.

- Hirdetés -

 „Egyedül az aggaszt bennünket, hogy mennyire stabilan tudjuk a tárgyakat megtartani és manipulálni, illetve hogyan kapunk a megfogóktól haptikus visszacsatolást, amivel értelmezhetjük a megfogás, megragadás, tapintás milyenségét” – magyarázta Dogramadzi. „Épp ezért mostantól a manipulációra, az ügyességre, a távműveletekre és a felhasználói felületekre összpontosítunk.”

David King, a fejlesztést irányító kutatási központ digitális tervezésért felelős vezetője: hozzáfűzte: a MediTel (Medical Telexistence Platform) névre keresztelt katonai UGV egyszerre csökkenti az egészségügyi személyzet veszélyes helyzeteknek való kitettségét, és  növeli a sérültek túlélési esélyét. „A MediTel rendszert hamarosan egy valósághű forgatókönyv szerinti szituációban fogjuk tesztelni, hogy bemutassuk a jövő technológiáiban rejlő életmentő potenciált.”

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet