Technológia, ami jelzi, mikor kell az autót szervizbe vinni

A fejlesztés által már jóval az előtt értesülünk a szervizigényről, mielőtt komoly probléma adódna. Az előre betervezett karbantartás ütemezése történhetne úgy is, hogy éppen szükségszerű legyen. A Porsche digitálisiker-fejlesztése által éppen ez válik valóra. Az algoritmusok elemzik az adatokat és a különböző relációkat, és a tulajdonos – vezetési szokásai alapján – jelzést kap a szerviz esedékességéről. A döntés szempontjai, hogy milyen útvonalakon haladunk, mennyire vesszük igénybe a felfüggesztést vagy éppen a motort – írja cikkében az Engadget.

A rendszer már azelőtt látja a hibákat, hogy azok bekövetkezhetnének. A szerelést végző szakemberek imádni fogják ezt a fejlesztést, a gépjármű-tulajdonosok pedig azért fogják szeretni, mert jelentősen megnövelhető az autó élettartama ezáltal, hiszen időben kiküszöbölhetők a komolyabb problémák.

A Porsche úgy tervezi, hogy 2022-ig piacra dobja az első digitálisikerpár-fejlesztését. A tesztelések azonban már javában folynak – a Taycan-tulajdonosoknak körülbelül a fele jelentkezett a kipróbálásra, melynek keretében a szenzorok a jármű rugózását figyelik. Ha az autó túllép egy bizonyos értéket, akkor a rendszer jelzi a tulajdonosnak, hogy fel kell keresni a szervizt.

- Hirdetés -

A digitális iker lehetővé tenné az autógyártók számára, hogy lemondjanak a rögzített karbantartási ütemtervekről, és a specifikus jelzéseket részesítsék előnyben. A Porsche elképzelése szerint az algoritmusok még egyéb területen is segíthetik az embereket. A rendszer ugyanis rendelkezik egy digitális nyilvántartással, amely egyrészt pontos eladási árat javasol – az adatok alapján –, másrészt pedig nagyobb átláthatóságot biztosít a potenciális vásárlók számára. A különböző autómárkák akár kiterjesztett garanciát is vállalhatnak a jármű állapota alapján.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet