Technológia, ami klímasemlegességet biztosít akár egy gyógyfürdőben is

Ausztria egyik legnagyobb gyógyfürdőjében Siemens okos infrastruktúra segít az üzemeltetési költségek és a szénlábnyom csökkentésében.

Az Alpentherme Gastein és a Siemens Smart Infrastructure a közelmúltban fejezte be modernizációs projektjét, amelyben a spa és wellness, sport és fitnesz, valamint gyógyászati és rehabilitációs szolgáltatásokat kínáló fürdő csúcstechnológiás létesítménnyé alakult. Az 1,7 millió eurós beruházással a felek a technológiai és épületfelügyeleti korszerűsítést célozták meg. Hosszútávú együttműködésük legfrissebb fejlesztésének eredményét láthatjuk, amellyel az Alpentherme Gastein tovább növelte energiahatékonyságát, és közelebb került a klímasemlegességhez.

Korszerűsítették és átalakították például a hidronikus fűtés teljes rendszerét és a fedett medencék szellőztetését is. Ennek köszönhetően a rendszer a hőenergia nagyobb részét alacsony hőmérsékletű hőpumpákkal állítja elő, és a hulladékhő hasznosításával csökkenti a fűtés költségeit. A 36 ezer négyzetméteren elterülő fürdő ezzel a megoldással éves szinten mintegy 82 ezer eurót takarít meg, és közel 370 tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

- Hirdetés -

Az Alpentherme Gastein célja a teljesen klímasemleges működés elérése. A megújuló energiaforrások, a termálvíz és a zöld árammal meghajtott hőpumpák használatával például teljesen szénmentes hőellátásra térhetnek át. A koncepció megvalósításához a fürdő épületautomatizálását a Siemens meglévő monitorozó és vezérlőtechnológiáját fejlesztette tovább, és az épületfelügyelet folyamatait a jövőben a Desigo CC-vel fogja vizualizálni, illetve optimalizálni. A megoldás alkotja az okos épületinfrastruktúra gerincét, hiszen felhasználóbarát, nyílt, nagy teljesítményű, mindig naprakész platformot biztosít a különböző energiatermelők egymás közti kommunikációjához, amivel egyszerre növeli a hatékonyságot, a megbízhatóságot és a biztonságot.

Műszaki rendszereik folyamatos optimalizálásához, a teljesítmény és az energiahatékonyság fokozásához az Alpentherme Gastein a Siemens Navigator megoldásával fogja feltérképezni, illetve kiértékelni az energiafogyasztás mintáit és az üzemelés eseményeit, helyzeteit. A Siemens Navigator a létesítmény, valamint a karbantartás adatait és információit a teljesítményadatokkal veti össze, így észleli a szükségtelen fogyasztást, s lehetővé teszi az energiapazarlás gyors megszüntetését.

A mindössze tíz hónap átfutással megvalósított modernizációs projektben a Siemens épületautomatizációs szakemberei a fejlett technológiát a fürdővendégek zavartalan és maximálisan jó közérzetével ötvözték. A bevezetett megoldásokat mostantól tovább optimalizálják, hogy az Alpentherme Gastein Ausztria első nulla kibocsátású fürdőjévé váljon.

Okosipar.hu / Siemens

Akár ez is tetszhet