Technológia az olimpia szolgálatában

A 2020-as tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődött. A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében egy évvel később került sor a világeseményre, ám hivatalosan maradt a 2020-as megnevezés.

A technológia óriási szerepet játszik az olimpia hatékony megszervezésében, valamint abban, hogy a játékok során mindenki számára maximalizálja az élményt, azaz innovatívabbá és magával ragadóbbá tegye. Mindenki tisztában van Japánnak a technológiában elfoglalt helyéről, most pedig megtapasztalhatjuk a legújabb fejlesztéseket, amelyeket már bevezettek. A tokiói olimpián alkalmazott öt innovációt vizsgáljuk meg a Geeksforgeeks.org cikke alapján.

  1. Önvezető járművek

Az önvezető járműveket az olimpián meghatározott útvonalakon használják. Így például a repülőtértől az olimpiai faluba, valamint Tokió különböző sporthelyszínei között. Ezen időszakban közel száz önvezető jármű áll hadrendbe. A technológia fejlődésének felhasználását Japán nemcsak a sportolók és más érintett személyek gyors közlekedésének támogatására veti be, hanem a következő generációs közösségi közlekedési hálózat alapjait teszi le. Mindezt a közúti balesetek minimalizálása, a forgalmi torlódás elkerülése érdekében helyezi előtérbe.

Forrás: Toyota Twitter
  1. Arcfelismerő rendszerek

Az arcfelismerő technológiát a 2021-es tokiói olimpia helyszínein használják a sportolók, valamint a személyzet tagjai és más hivatalos résztvevők biztonsági szűrésére. Ez az eljárás nemcsak felgyorsítja a folyamatot, hanem precízebb biztonsági eredményeket garantál, azaz az illetéktelen behatolást korlátozza, valamint a hamisítást megakadályozza. Eredetileg biztonsági célok teljesítésére tervezték, ám a COVID-19 miatt az érintkezés nélküli biztonsági szűrésre kiváló eszköz.

Az arcfelismerő kamerák lehetővé teszik a biztonsági személyzetnek és a rendezőknek, hogy rögzítsék a nézők és sportolók arcvonásait, valamint mozdulatait a helyszínen. Ez további segítséget nyújt a lehetséges COVID-19 hordozók azonosításában, illetve az ennek megfelelő intézkedés meghozatalában. Például, ha a helyszínen valakiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, akkor a rendezők nyomon követhetik az útvonalát, és megtalálhatják azokat a személyeket, akikkel érintkezett.

  1. Robot asszisztencia

Az olimpián különböző robotok is szerepet kapnak, amelyek segítik és irányítják az embereket. Például olyan robotok dolgoznak a helyszíneken, amelyek a látogatók tájékozódását támogatják, vagy éppen a csomagjaikat szállítják. Továbbá olyan eszközökkel teszik még kényelmesebbé a versenyzést a szervezők, mint például a földre dobott tárgyakat összeszedő robot, amely az elhagyott sportfelszereléseket gyűjti be. A korábbi elképzelések arról szóltak, hogy körülbelül nyolc-tíz típusú robot vesz részt az olimpia rendezésében, amelyek hatékonyabbá teszik a szervezést.

  1. Magával ragadó élőkép

Az olimpián magával ragadó virtuálisvalóság-élmény várja a nézőket, még élvezhetőbbé varázsolva az eseményeket. Mivel nem lehetnek érdeklődők a helyszínen, ezért a technológiát hívták segítségül. A közönség virtuálisan követhette a megnyitó ünnepséget, a mérkőzéseket és gyakorlatokat. Mindemellett a közvetítések 8K felbontásúak, ami élesebb, részletesebb képet biztosít.

  1. Azonnali fordítás

A nyelvi akadályok elkerülése érdekében a legmodernebb fordítótechnológiát alkalmazzák Japánban. A valós idejű tolmács alkalmazás telepíthető az okostelefonokra vagy más okoseszközre. A felhasználónak csupán ki kell választania a célnyelvet, majd rögzíteni a hangot, ezt követően pedig az eszköz lefordítja és konvertálja a szavakat a kiválasztott nyelvre. Az alkalmazásnak köszönhetően könnyebbé és folyékonyabbá válik a kommunikáció a különböző országokból érkező emberek között.

A globális sportesemény platformként szolgál a fejlett technológiák bemutatására, amelyeket az elkövetkező időben érdemes lesz figyelemmel kísérni.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet