Téglapakolás helyett 3D nyomtatókra bízzák 200 betonház felépítését

Jelenleg ez a legnagyobb additív megoldásokkal készülő építőipari beruházás a világon, de rekordot dönthetne a nyugodtan sétálgató, nézelődő, kávézgató munkások számában is. Van, hogy nem stresszes egy nagyszabású építkezés sem – ha helyén van az eszünk és jók az eszközeink.

Az Egyesült Államokban, Virginia délnyugati részén, Pulaskiban indult ötéves projekt felelőse az Alquist, és a Business Insider úgy tudja, hogy a vállalat nem kevesebb, mint 200 darab 3D nyomtatással készülő otthon helyszíni építésére kötött szerződést. A lakópark COBOD-nyomtatókkal történő kivitelezése egy gyorsan bővülő iparnegyed közelében zajlik, és elsősorban olyan technológiai szakembereknek szánják, akik a gombamód szaporodó üzemekben szeretnének munkát vállalni.

Fejlődni tudni kell: az Alquist – „a megfizethető 3D nyomtatott otthonok vállalata” – tavaly feleennyi austini ház építésével is bekerült a világsajtóba, és alig egy évvel később már a kétszeresét vállalta be. A mennyiségi követelményeket és a határidőket modern technológiákkal, például robotikai megoldásokkal tartják be, ráadásul különböző szenzorokkal is felszerelik az épületeket, hogy azok „biztonságosabb, egészségesebb, kényelmesebb” környezetet biztosítsanak.

- Hirdetés -

A honlapjuk szerint elég elkötelezettek a fenntarthatóság iránt: az állítólag zéróemissziós házaikat napelemekkel, saját akkumulátorkapacitással, elektromosautó-töltővel szerelik fel, és magát a betont is környezetbarát módon állítják elő.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet