Teljesen kivonhatók az ivóvízből az örök vegyi anyagok

A Brit Columbiai Egyetem mérnökei olyan új vízkezelő megoldást fejlesztettek ki, amivel biztonságosan, hatékonyan és véglegesen eltávolítható az ivóvízből minden örök vegyi anyag. Ezeket hivatalosan a PFAS (per- és polifluoralkil anyagok) összefoglaló néven emlegetik. A mozaikszó olyan örökkévaló vegyi anyagokat takar, amelyeket termékek tapadásmentesítésére vagy foltállóvá tételére használnak.

Napjainkban több mint 4700 PFAS-t ismerünk, amelyek főként vízlepergető szerekben, tapadásmentes edények felületén, folteltávolító termékekben, kozmetikumokban és fényvédő szerekben vagy például tűzoltóhabban fordulnak elő. A kutatások egészségügyi problémák széles körével hozzák őket összefüggésbe: úgy tudni, hogy hormonális zavarokat, szív- és érrendszeri betegségeket, fejlődési rendellenességet okoznak, és nem mellesleg rákkeltőek.

A PFAS-ek ivóvízből történő eltávolítására Dr. Mohseni és csapata egy olyan egyedülálló adszorbeáló anyagot fejlesztett ki, ami a vízellátó rendszerekben megjelenő összes PFAS-t képes befogadni és megkötni – írja a Science Daily. A tudósoknak arra is van kidolgozott megoldásuk, hogy a PFAS-eket a kiszűrés után speciális elektrokémiai és fotokémiai technikákkal megsemmisítsék.

- Hirdetés -

Bár jelenleg is vannak a piacon olyan kezelések (például aktív szén, ioncserélő rendszerek stb.), amelyeket hasonló célra használnak háztartásokban és ipari körülmények között, többnyire nem képesek hatékonyan befogni az összes PFAS-t, vagy ha igen, akkor túl sokáig tart a kezelési idő.

 „A mi adszorbeáló közegünk a PFAS-részecskék akár 99 százalékát is felfogja, ráadásul regenerálható és potenciálisan újrafelhasználható. Ez azt jelenti, hogy amikor kimossuk a PFAS-t ezekből az anyagokból, nem keletkezik még több erősen mérgező szilárd hulladék, ami újabb nagy ökológiai problémát jelentene” – nyilatkozta Dr. Mohseni.

A professzor szerint – bár egyes országokban már nem gyártják őket – a PFAS-eket továbbra is számos fogyasztói termékbe beépítik, és használat után a környezetbe, vízfolyásokba kerülnek. A legtöbb ember élelmiszereken és más fogyasztási cikkeken keresztül van kitéve ezeknek a szereknek, de ivóvízben is ugyanúgy megjelennek.

 „Adszorbeáló médiumaink különösen hasznosak a kisebb közösségekben élő emberek számára, hiszen nekik nincsenek forrásaik a legfejlettebb és legdrágább megoldásokra, amelyekkel a PFAS-okat fel lehetne fogni. Ezek decentralizált és házon belüli vízkezelések formájában is alkalmazhatók” – magyarázta a professzor, aki az egyetemi kutatócsapatával hamarosan helyszíni tesztelésnek is aláveti az újonnan felfedezett semlegesítő megoldást. „A további vizsgálatokból származó eredmények lehetővé teszik számunkra, hogy optimalizáljuk a technológiát, és olyan termékként jelenjen meg, amit aztán önkormányzatok, ipari szereplők és magánszemélyek is használhatnak a PFAS-ek vízből történő eltávolítására.”

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet