Teljesen vak és látássérült úszók biztonságát növeli a Loughborough Egyetem diákjának találmánya

Az Optic a látássérült úszók megmentője

Teljesen vak és látássérült úszók biztonságát növeli a Loughborough Egyetem diákjának találmánya. Mirthe Hofstede egy úszószemüvegre illeszthető készüléket alkotott, amely egyrészt a sáv közepén tartja a sportolókat, másrészt megakadályozza azt, hogy a medence falának ütközve sérüléseket szenvedjenek.

A megfelelő navigáció tényleg elemi változást jelenthet a vak úszóknak, akiket még napjainkban is úgy figyelmeztetnek a fordulásra, hogy egy hosszú pálca végén lévő habszivaccsal a megfelelő pillanatban a fejükre koppintanak. Ez a megoldás nem elég pontos, hiszen ha a jelzés túl korán vagy túl későn érkezik, az kizárást és akár súlyos sérülést eredményezhet. További probléma, hogy jelenleg csak külső segítséggel képesek sportolni vagy erősítő edzéseket végezni.

Az Optic névre keresztelt eszköz a szemüveg pántja mentén fut végig, hátulról ölelve az úszó fejét. A beépített infravörös és ultraszonikus technológia a medence falára tapasztott egységig hátralévő távolságot és a sávtartást is figyeli, az információkat pedig hallókészülékekben is alkalmazott módszerrel, csontvezetéses hallás útján továbbítja az úszónak.

A feltaláló egykor maga is versenyszerűen úszott, és az a felismerés terelte ebbe a kutatási irányba, hogy látássérült sporttársai túl nagy kockázatnak teszik ki magukat minden egyes alkalommal, amikor medencébe szállnak, az eredményeiket pedig jelentősen visszaveti az, hogy nem látják a medence alján húzódó fekete vonalat. Először felmérte, hogy az infravörös és ultraszonikus technológia – kombinálva a csontvezetéses hallással – tökéletesen működik úszómedencében, és e szerint készítette el az Optic prototípusát. A további fejlesztésektől azt reméli, hogy profi úszócsapatok és edzők is tesztelni fogják, majd hasznát veszik versenykörülmények között.

Gábor János, NEW technology
(Forrás: The Engineer)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#