Termelésfelügyeleti rendszer által maximalizálható a gyártás

A vállalati kultúrába egyelőre kevésbé épült be a gyártás digitalizációja, a termelésfelügyeleti rendszereszközök beépítése. Sokszor nehéz elindulni az ipar 4.0 útján, ám a kezdeti lépésekhez, az optimalizáláshoz hatalmas segítséget nyújt az Ipar 4.0 Zero Point. A projekt vezetőjével, Tóth Péterrel beszélgettünk a termékük és szolgáltatásuk előnyeiről.

Az ipar 4.0 nélkül már nehezen képzelhető el a termelés, de számos vállalkozás erősen lemaradt a modern megoldások területén. Mivel segítitek ti ezeket a cégeket?

Az általunk fejlesztett termelésfelügyeleti rendszer, az Ipar 4.0 Zero Point a digitálisan fejletlenebb cégeknek, vállalkozásoknak nyújt segítséget a fejlődés, a fejlesztés útján való elinduláshoz. Azt is mondhatjuk, hogy megadjuk a kezdő lökést ehhez. Ezért is neveztük el a termékünket Zero Pointnak, mert az a kezdőpont. Egyszerűen bevezethető és kezelhető, költséghatékony termelésfelügyeleti megoldásunk a termelésszervezést és az erőforrások, illetve nyersanyagok gazdaságosabb felhasználását segíti. Az online monitorozott termelési folyamatok minden adatát elérhetővé tesszük, és a kinyert információk a jövőben a döntések hátterét és alapját képezhetik.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Leginkább a magyar KKV-k számára nyújtotok megoldást…

Jómagam és a fejlesztésben résztvevő partnercégek vezetői és szakemberei ebben az ügyfélkörben szereztünk az elmúlt húsz évben tapasztalatot az informatikai megoldások területén. Ismerjük a KKV-piac szereplőinek a problémáit és az elvárásaikat egy ilyen fejlesztés iránt. Tudjuk, hogy költséghatékony és gyorsan megtérülő megoldást szeretnének. Egy olyan rendszer, amely nem igényel külön szakembergárdát a működtetéshez, olyan megoldás, amely a nagyvállalati módszereket elhozza a KKV-k világába, és nem igényli drága infrastruktúra kialakítását. Az igények alapján rugalmasan változtatható, az ebben a piaci szegmensben gyakran előforduló gyorsan változó termelési elvárásokhoz alkalmazkodó fejlesztési megoldást állítottunk össze.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Milyen problémákkal néznek szembe a jelen helyzetben az ipari szereplők? Mit gondolsz, mi várható a válság elmúlásával?

Ilyenkor a piac szereplőinek az első és megszokott reakciója a költségek csökkentése, valamint a fejlesztések leállítása. Azonban optimisták vagyunk, mert azt gondolom, hogy még ebben az időben is szerepet kaphat egy olyan fejlesztés, amely kimondottan a hatékonyságot növeli. Ha azt nézzük, hogy a cégeknek a termelésüket a megmaradt munkaerővel kell biztosítani, a nyersanyagok optimális felhasználásával és a termelőgépek maximális kihasználásával, akkor látható, hogy ezeket a célokat csak nagyon jól szervezett gyártással és a gyártási folyamatok szervezését támogató, valós idejű adatokat szolgáltató monitoringrendszerrel lehet elérni.

A magyar vállalkozások viszonylag lemaradtak a digitalizáció terén. Milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?

Igen, mi is ezt tapasztaltuk. Minden digitalizációs fejlesztés alapja egy jól működő, stabil és biztonságos IT-infrastruktúra, belső hálózat, eszközpark lenne. Ez eléggé változó módon és mértékben áll rendelkezésre ebben a szegmensben. Ezért is fejlesztettük a megoldásunkat olyan alapokra, hogy bármilyen fejlettségi környezetben megállja a helyét. A mi ajánlatunknak mindig része a hordozóhálózat és a háttértárolók kialakítása is, a legegyszerűbb és optimális megoldással.

A termelésirányító rendszerek általában magasabb összegnél kezdődnek, illetve a használatuk nem biztos, hogy minden szakember számára egyértelmű. Mit tudtok kínálni a partnereiteknek, amivel ezt a problémát kiküszöbölitek?

A mi termelésfelügyeleti rendszerünk már 4-5 millió forinttól bevezethető, és nagyjából 6-8 hónap alatt megtérülhet, 8-10 %-os hatékonyságnövelés mellett – ezeket a célkitűzéseket az eddigi telepítések során sikeresen elértük. Modulos felépítést választottunk a kialakításhoz, tehát a megrendelőnek elegendő mindig csak a számára éppen érdekes részeket megvásárolni, és később ezek a modulok legókockákként egymásra építve bármikor tovább bővíthetők. A hatékonyság növelését elsősorban a munkaerő és a munkaidő monitorozásával, a gépek állásidejének mérésével és a gyártás során keletkezett selejttermékek számolásával érjük el. Mindez online módon, valós időben megjelenítve és az adatokat tárolva, visszamenőleges eléréssel történik. Használatakor egy egyszerű internet-böngészőt kell kezelni, semmi IT-képzettséget és mérnöki tudást nem igényel.

Hogyan zajlik a telepítés, illetve a használat?

Egy helyszíni konzultáció után felmérjük a megrendelő gyártási folyamatait, technológiáját és a monitorozni kívánt gyártósorokat. Ezek után elkészítjük az ajánlatunkat. Lehetőség van egyszeri vagy havidíjas szolgáltatási konstrukcióban is finanszírozni a fejlesztésünket. A szerződéskötés után telepítjük a hálózati eszközöket és a gyártósorokba a mérőpontokat. Ha kész az infrastruktúra, a központi szerveren keresztül elkezdjük olvasni az adatokat a gépekből, és összeállítjuk a megrendelő igényei szerint a kért kimutatásokat egy dashboard felületen. Teszteljük, és együtt elemezzük a megrendelővel az első eredményeket, majd ha minden rendben van, átadjuk a rendszert. Ez az egész folyamat akár négy héten belül lefuthat.

A rendszert miképpen ismerhetik meg a felhasználók?

Minden ajánlatunk részét képezi az egynapos oktatás, aminek a helyszínét illetően mi teljesen rugalmasak vagyunk – lehet az a gyártóüzemben, irodában stb. Több szinten is bemutatjuk ekkor a rendszert. Először a felsővezetőknek tanítjuk meg, miképpen olvashatják ki az adatokat. Majd a gépek kezelőinek, betanított munkásoknak tartunk oktatást a tabletek kezeléséről, az információk rögzítéséről.

Emellett pedig bármilyen probléma adódna, a support szolgáltatásunk keretében hívhatók vagyunk. Távsegítséget nyújtunk, vagy szükség esetén a helyszínre is kimegyünk.

A demo rendszerünket pedig megismerhetik az érdeklődők a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban, ott munka közben is képet kaphatnak arról, miben és mennyit segít a megoldásunk.

Ha már működik a rendszer, hogyan javul az adott cég élete?

A KKV-szegmensben még mindig elég elterjedt az „így szoktuk”, „eddig is így csináltuk” és a „kérdezd meg, mennyit csináltak ma” adatgyűjtési és termelésszervezési módszerek. Mi a megoldásunkkal ezt szeretnénk felváltani egy valós idejű, objektív adatokra épülő döntéstámogatással.  Ennek az eredménye nagyon hamar, akár két-három hónap alatt jelentkezik. Transzparens lesz az alkalmazottak munkaidejének kihasználtsága; a gépek állásidejéből, termelékenységéből és a selejt darabszámából kiolvasva pedig az esetleges technológiai és szervezési hibákból adódó pazarlás. Kommunikációs modul megoldásunkkal a gép mellett kihelyezett kezelő panelen egy gombnyomással értesíthető a termelést segítő karbantartó a nála lévő okos eszközön vagy karkötőn keresztül, ugyanígy a gépbeállító és a nyersanyagot szállító kollégák is. Minden lépést naplóz a rendszer, így utólag is mérhetővé válik a termelés összes folyamata és minden munkavállaló. Nagyon hamar akár 8-10 %-os hatékonyságnövekedés érhető el a fenti lépésekkel.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -