Tisztaság a jó kilátásért

Az orvosi endoszkópiában a megbízható diagnózis egy tiszta, részletes, ragyogó minőségű képen múlik. Az egyik kulcstényező itt a használt optikai lencserendszerek tisztasága. Egy jól ismert gyártó az UCMSmartLine-t használja a bevonatos precíziós optika végső tisztításához. A szabványos modulokra épülő ultrahangos sorozatú merülőrendszer tiszta helyiséghez csatlakozik.

A diagnosztikai és terápiás endoszkópia óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A továbbfejlesztett képalkotó technológiák például részletes és borotvaéles betekintést nyújtanak a testbe. Az alkalmazott optikai rúd-lencserendszerek gyártási pontossága és tisztasága jelentős hatással van erre. A precíziós optika tisztítása során a tisztatérben történő összeszerelés előtt különösen magas követelményeket kell teljesíteni a szemcsés és filmes maradékszennyeződés tekintetében.

Összpontosítson a tisztasági követelményekre és a teljesítményre

- Hirdetés -

A magas tisztasági követelmények a kettőtől tíz milliméternél kisebb átmérőjű, 1,5 és 40 milliméter közötti hosszúságú bevonatos lencserendszerek végső tisztítására szolgáló új rendszerhez állítottak be egy ismert endoszkópgyártót. További követelmények közé tartozott a tisztítási folyamat tervezése és a meglévő terméktámaszok folyamatos használata. Emellett az új rendszernek a felső ötszámjegyű tartományban kellett teljesítenie az éves átbocsátási követelményeket.

Költséghatékonyan megvalósított igény szerinti tisztítás

A vállalat a svájci UCM AG-tól, az SBS Ecoclean Group ultrafinom és precíziós tisztításra szakosodott részlegétől választotta az UCMSmartLine-t. Ez egy ultrahangos sorozatú merülőrendszer automatikus szállítórendszerrel, amely szabványosított, egyedileg konfigurálható modulokon alapul a tisztítási, öblítési és szárítási folyamatokhoz, valamint a be- és kirakodáshoz. Az elektromos és vezérléstechnika minden egységbe integrálva van, így nincs szükség külön területre egy kapcsolószekrényhez. A változó moduláris elv lehetővé teszi a költséghatékonyabb gyártást és a rendszer gyorsabb rendelkezésre állását az erre a feladatra gyakran használt, ügyfélspecifikus ultrahangos finomtisztító rendszerekhez képest.

A cél elérését kiterjedt tesztek előzték meg a rendszergyártó tisztatéri tesztközpontjában. A hangsúly azon volt, hogy az ilyen típusú rendszer megfelel-e a magas tisztasági és átviteli követelményeknek, és hogy a termékhordozók újrafelhasználhatók-e. A különböző optikai lencsék tisztítási folyamatának kémiai tervezését, valamint a vízkezelést a megfelelő gyártókkal közösen végeztük.

Jövőorientált berendezések a stabil tisztítási folyamatokhoz

Az alkatrészek rendszeren belüli szállítására szolgáló standard automatikus szállítórendszer szervohajtással van felszerelve. Egy további forgóváz lehetővé teszi az áruszállítók függőleges oszcillációját különböző sebességgel a tisztítási, öblítési és szárítási folyamatok során.

A tisztításhoz a teljesen tokozott rendszerben összesen hat nedves állomás található 370 x 420 x 390 mm-es (H x Szé x Ma) káddal, amelyek közül négy ultrahanggal van felszerelve. Az UCM által kifejlesztett szabványos kétoldali túlfolyó is hozzájárul az állandóan jó tisztítási eredményhez: a hordozót alulról vezetik be, felfelé szállítják, majd két oldalon túlfolynak. Ez állandó áramlást hoz létre, amely hozzájárul az alkatrészek intenzív kezeléséhez, és egyben biztosítja, hogy a megtisztított részecskék és egyéb maradványok azonnal eltávolíthatók a medencékből. Ez minimálisra csökkenti az alkatrészek újbóli szennyeződésének kockázatát emeléskor vagy mozgatásakor. Az alkatrészek szárítása meleg levegővel történik, a szárítóhoz csatlakoztatott ürítőállomás lehetővé teszi egy második szárító – infravörös, vákuum vagy meleg levegős – utólagos beépítését, ha szükséges.

Teljesen automatikus tisztítás közvetlen átvitellel a tisztaszobába

A lencserendszerek automatikusan, tételenként, a betöltőállomáson négy pozícióba kerülnek. A rendszervezérlőben tárolt tisztítóprogram kiválasztása vonalkóddal történik, amely tartalmazza a cikk- és rendelési számot, valamint a további egyedi információkat is.

Az első és harmadik kádat ultrahanggal tisztítják, a tisztító hatást 200 ford./perc körüli forgómozgások támogatják. Az öblítés a második és negyedik kádban ozmózisos vízzel történik, az alkatrészek 500 fordulat/percig oszcillálnak. Ugyanez vonatkozik a következő két ultrafinom öblítési eljárásra is, az első ultrahanggal. Itt lágy vizet használnak, amit kaszkádban vezetnek, és az előző két mosogató vizéhez hasonlóan vízkezelésre küldik. Az alkatrészspecifikus kiemelés vagy centrifugálás akár 1500 ford./perc sebességgel biztosítja az alkatrészek hatékony előszárítását az utolsó öblítés után, mielőtt a meleglevegős szárítóba kerülne, ami teljes és foltmentes száradást biztosít. HEPA szűrők és két lamináris áramlási doboz a szárítóállomás és a négyhelyes ürítőállomás felett tisztatérbarát környezeti feltételeket biztosítanak. A precíziós optika egy tiszta helyiségbe kerül, a köteg információinak megjelenítésével egy további vezérlőpanel segítségével. Ezeket az adatokat a PC-alapú rendszervezérlés interfészén keresztül továbbítják a cég Informatikai rendszerébe is.

Ecoclean