Többet lízingelnek az agráriumban is

Közel egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege a második negyedévben

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.

Azt írták: az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.

A közleményben rámutattak: a koronavírus-járvány miatt a magyarországi jármű-, ezen belül személyautó-piacon csökkentek az eladások, így a lízingfinanszírozás iránti kereslet is visszafogottabbá vált. Azonban a mezőgazdasági gépeknél a lízingcégek által finanszírozott összeg 0,7 százalékkal 45,5 milliárd forintra növekedett. Ez a lízingszövetség és az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján az utóbbi négy év legjobb második negyedéves eredménye. Ennél jóval nagyobb mértékben, 11,4 százalékkal 192,1 milliárd forintra nőtt az agrárgépekhez köthető lízingportfólió, ami a második negyedévek összehasonlítása alapján 2016 óta a legjobb – tették hozzá.

- Hirdetés -

A közleményben idézték Tóth Zoltánt, a Magyar Lízingszövetség főtitkárát, aki a lízingfinanszírozást az agrárcégek beruházásaihoz kézenfekvő, rugalmas és költséghatékony megoldásnak nevezte. Az agrárgép-finanszírozás második negyedéves adatairól közölte: a finanszírozott összeg és tőkekintlévőség emelkedett, ám a szerződések száma 5,8 százalékkal csökkent. A mérséklődés az új mezőgazdasági gépeket érintette, ezekre az egy évvel korábbinál 17 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az érintett agrárcégek, miközben a használt mezőgazdasági gépekre kötött szerződések száma 24,8 százalékkal 594-re emelkedett.

Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt években a lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás jelentősen bővült. Míg 2016-ban 74 milliárd forint értékben finanszíroztak mezőgazdasági gépeket a magyar lízingcégek, 2018-ban már 82 milliárdnál, tavaly pedig 103 milliárd forintnál járt ez az összeg.

A mezőgazdaságigép-finanszírozás lendületes növekedésében fontos szerepet játszottak a jegybank kedvezményes hitelprogramjai, 2019-ben például a finanszírozott összeg több mint négyötöde volt azokhoz köthető – jelezték.

A lízingszövetség tájékoztatása szerint a mezőgazdaság az idei második negyedévben az egyik legjobban szereplő ágazat volt. A 13,6 százalékos éves GDP-csökkenésből a termelési oldalon mindössze 0,1 százalékpontos hanyatlás volt az agráriumhoz köthető, ezzel szemben a szolgáltatások közel 7 százalékponttal, az ipar pedig 4,3 százalékponttal járult hozzá a csökkenéshez – írták.

MTI/Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -