Tojáshéj segítségével ritkaföldfémek nyerhetők ki a vízből

A lenyűgöző felfedezést a Trinity College Dublin és az Ír Alkalmazott Geotudományi Kutatóközpont kutatói érték el. Azt állítják, az amúgy csak szeméttelepekre kerülő élelmiszerhulladék tényleg megoldást kínál ritkaföldfémek vízből történő kinyerésére, így a módszer zöld és teljesen fenntartható.

A ritkaföldfémek iránti igény az energiaátmenet során folyamatosan nő, mivel egyre fontosabbak az elektromos autók és szélturbinák alkatrészeinek nyersanyagaiként, viszont a kitermelésük minden, csak nem fenntartható. „A tanulmányunk viszont innovatív módot mutat a hulladék felhasználására, és fenntartható megoldást kínál a ritkaföldfémek kinyerésére” – szögezte le a kutatást vezető Dr. Remi Rateau.

Különösen fontos lehet a tudósok felfedezése, amely szerint a tojáshéjakban található kalcium-karbonát hatékonyan abszorbeálja a vízből a ritkaföldfémeket. A kísérlet bebizonyította, hogy különböző hőmérsékleten (25-205 °C) és időtartamban (akár három hónapig) a tojáshéjak új ásványokat képeztek a saját felületükön – áll az ACS Omega folyóiratban közölt tanulmányban. A kutatás során a tojáshéjak 90 fokon kozoit ritkaföldfém-vegyületet képeztek, míg 205 fokon basztnäzit alakult ki rajtuk, amit ipari és technológiai területeken széles körben használnak, például katalizátorok, foszforlámpák, mágnesek, lézervágók, akkumulátorok, illetve üveg- és kerámiaalkatrészek anyagaként.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -