Töltő a bőr alatt: kész a beültethető energiaellátó rendszer

Kínai tudósok jelentették be azt az innovációt, ami lehetővé teszi, hogy emberi testbe ültethető, vezeték nélküli energiaellátó rendszerről üzemeljenek olyan, akár orvosi implantátumok, amelyek cseréjéhez eddig invazív műtétre volt szükség.

Bemutatták az első prototípusát annak a vezeték nélküli, emberi testbe ültethető, nem mellesleg biológiailag lebomló és rugalmas energiaellátó rendszernek, ami a jövőben feleslegessé teheti a gyógyászati célú implantátumok cseréjét. A South China Morning Post megírta: a Science Advancesban bemutatott eszköz gyógyszeradagolásra szintén alkalmas lehet, amellett, hogy üzemeltethet testbe ültetett szenzorokat vagy más orvosi eszközöket.

Az energiaellátó rendszer a Lanzhou-i Egyetem csapatának eredménye – egy olyan kutatás után, ami biológiailag lebomló érzékelők és áramköri egységek létrehozását, valamint egy ezek működtetésére alkalmas tápegység építését célozta meg. A bőr alá ültetett eszközök vezetékes töltése napjainkban fertőzésveszélyt hordoz, de a csak műtéti úton cserélhető implantátumok is elkerülhető kockázatot jelenthetnek, ha sikerül invazív eljárás nélkül táplálni őket. Erre a célra készült a magnéziumtekercset is tartalmazó eszköz, amit egy külső energialeadó egységről lehet újra meg újra, vezeték nélkül feltölteni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A magnéziumtekercs által felvett energia egy áramkörön halad át, mielőtt egy cink-ion hibrid szuperkondenzátorokból álló energiatároló modulba kerül. Ez a hagyományos akkumulátorokkal ellentétben nem kémiai, hanem elektromos energiaként tárol – egyébként valamivel kevesebb – villamos energiát, ami viszont nagy teljesítménysűrűséggel képes leadni. Az áramellátó rendszer prototípusa – amelyet egy rugalmas, biológiailag lebomló, chipszerű implantátumba ágyaznak – egyetlen eszközként old meg két fontos feladatot: az energiagyűjtést és az energiatárolást.

Bár a prototípus első eredményei nagyon biztatóak, van még munka az eszközzel, mire hatékony energiatároló vagy gyógyszeradagolást segítő implantátummá válik. Meg kell oldani a stabil és biztonságos le- és felkapcsolását, illetve hatóanyagok passzív kijutását a szerkezetből. Ettől függetlenül a tudósok szerint „fontos előrelépést jelent a tranziens beültethető bioelektronikai eszközök fejlődésében, hiszen [idővel] hatékony és megbízható energetikai megoldásokat nyújthat”.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -