- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Train to Zero”: vasúton szállítják semlegesítésre a szén-dioxidot

Egy új brit projekt keretében az East Coast Main Line vonalon fogják elszállítani a yorkshire-i hulladékégetőből származó CO2-t Teesside-ba, ahol eltárolják, majd tengeri ártalmatlanításra küldik tovább. A „Train to Zero” az enfinium hulladékenergiával foglalkozó vállalat és az ömlesztett folyadékok tárolásával foglalkozó Navigator Terminals együttműködésében valósul meg – írja a The Engineer.

A projekt keretében az enfinium zászlóshajójának számító, nyugat-yorkshire-i ferrybridge-i hulladékégetőből származó szén-dioxidot összegyűjtik, és a Navigator teesside-i tároló létesítményébe szállítják. A cégek elmondása szerint a CO2 ezt követően a tengerbe kerül, ahol véglegesen eltárolják.

„A ferrybridge-i az Egyesült Királyság legnagyobb hulladékenergiát hasznosító létesítménye, ahol nem újrahasznosítható hulladékot alakítunk át, és biztosítjuk vele közel 400 ezer brit otthon energiaellátását” – magyarázta Mike Maudsley, az enfinium vezérigazgatója. „A szén-dioxid-leválasztási technológia telepítésével még egy lépést tehetünk afelé, hogy több szén-dioxidot távolítsunk el a légkörből, mint amennyit kibocsátunk. Ezzel szén-dioxid-negatív villamos energiát termelhetnénk, és támogatnánk Yorkshire klímaváltozás elleni koncepcióját, miközben magas színvonalú munkahelyeket teremtünk egy új, izgalmas zöld iparágban.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A ferrybridge-i telephely állítólag évente kb. 700 ezer tonna negatív emisszióra lehet képes, amivel komolyan hozzájárul az Egyesült Királyság kormánya által kitűzött nettó nulla kibocsátás eléréséhez. A szigetország 2035-ben évi 23 millió tonna negatív emissziót szeretne elérni – ehhez idén már bejelentett a kormányzat egy 20 milliárd fontos (8640 milliárd forintos) beruházási támogatáscsomagot. A grandiózus keretből az Egyesült Királyság területén működő vagy megvalósuló szén-dioxid-leválasztó és -tároló ipari fejlesztését szeretnék támogatni.

„Az Egyesült Királyság világelső a szén-dioxid-mentesítési megoldások terén, de egyértelmű, hogy szükség van a CO2 alternatív szállítási és tárolási megoldásainak kifejlesztésére, ha el akarjuk érni az ország nettó zéró célkitűzéseit” – mondta Jason Hornsby, a Navigator Terminals vezérigazgatója. „Együttműködtünk az enfiniummal, hogy feltárjuk a lehetőségeket, amelyekkel megvalósíthatják dekarbonizációs terveiket az északkeleti vasúti hálózat kihasználásával és a teesside-i terminálunkkal való összeköttetéssel.”

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet