Tudatosan a gumiabrocs használatában

Ötvenedik évfordulójához érkezett a Föld napja, a bolygó egyik legfontosabb civil környezetvédelmi eseménye. A világméretű mozgalom kiemelt céljai – a klímavédelem, a környezetszennyezés csökkentése és a környezettudatos életvitel kialakítása – ma talán még sokkal aktuálisabbak, mint ötven évvel ezelőtt. A személyes felelősségvállalás fontos, a kormányok és a gazdasági élet szereplőinek elköteleződése a klímavédelem mellett viszont elengedhetetlen. A világ egyik legnagyobb abroncsgyártójaként a Hankook Tire átfogó fenntarthatósági stratégiát dolgozott ki az ökológiai egyensúly minél hatékonyabb fenntartása érdekében.

Ötven évvel ezelőtt, 1970-ben indult útjára a Föld napja mozgalom. A kezdeményezés fél évszázad alatt nem vesztett aktualitásából, sőt, talán soha nem volt ennyire sürgető megoldást találni az ökológiai válság kezelésére. A Hankook Tire is erőforrásai jelentős hányadát fordítja a technológiafejlesztésre, ezen belül a mobilitáshoz kapcsolódó környezetbarát megoldások kutatására. A dél-koreai vállalat a környezetvédelem és az újrahasznosítás mellett elkötelezett és felelős vállalatként olyan átfogó fenntarthatósági stratégiát fejlesztett ki, amely a gumiabroncsok teljes életciklusát figyelemmel követi az ökotudatos gyártástechnológiától a lefutott abroncsok újrahasznosításáig.

Legyen már a kezdeti fázis is környezetbarát!

- Hirdetés -

A vállalatok számára a környezetkímélő működés már nem opció, hanem kötelesség. Felismerni és azonosítani kell a problémás területeket, és akár már egy kis odafigyeléssel vagy minimális változtatással is csökkenteni lehet a környezeti terhelést. A Hankook Tire számos területen vezetett már be, vagy tervez működési változtatásokat. Már a termékfejlesztési szakaszban fontos szerepet kap a környezetvédelem, és a vállalat magát a terméket is folyamatosan újragondolja.

A tudatos és fenntartható működés eléréséhez figyelembe kell venni az anyag-, a vízhasználat és a termék előállításának menetét és alkotóelemeit is.

Az egyik lehetőség a gépjármű működésének hatékonyabbá tétele, ugyanis kevesebb elhasznált üzemanyaggal kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. Ebben fontos szerepet játszik a gumiabroncs. Ezért a Hankook Tire fejlesztéseinek célja, hogy minél tartósabb, de egyre könnyebb termékek kerüljenek a piacra, valamint hogy csökkenjen az abroncsok gördülési ellenállása, oly módon, hogy közben a tapadás, teljesítmény és kezelhetőség ne lássa kárát. Maga az összetétel is kiemelten fontos, ezért a vállalat bővítette a gyártás során alkalmazott vegyületeket, például regenerált butilgumival és zöldszénnel (az abroncsok számos része egyébként újrahasznosítható – így például a gumi, a fémszálak és a textil is). Ennek köszönhetően a vállalat 2019-re már 64 százalékban környezetbarát termékeket tudott előállítani és tervei szerint 2045-re kizárólag fenntartható forrásból származó anyagokból gyárt majd abroncsokat.

Egyik legnagyobb kincsünk a víz, ezért át kell gondolni a vízigényes gyártási folyamatokat is. A vállalat ezért a szennyvíz- és normál vízhasználat helyett a vízkészlet minél hatékonyabb újrafelhasználására törekszik, ennek köszönhetően 2019-re világszinten a cég gyáraiban már a víz 44 százaléka újrahasznosított forrásból származott.

Mindenki hozzájárulhat: kell a személyes felelősségvállalás

A gumiabroncs-hulladék keletkezése az autózás elkerülhetetlen velejárója, biztonságos kezelése pedig mindannyiunk érdeke. Amint arra az angol jövőkutató, Mark Stevenson rámutatott, a hulladék létrehozása nem feltétlenül rossz dolog, az a helytelen, ha nem kezdünk vele semmit. Ahhoz azonban, hogy lefutott abroncsaink eljussanak a hasznosítás helyére, a személyes felelősségvállalásunkra is szükség van. Felhasználói szinten a gépjármű-tulajdonosok felelőssége (hiszen magára a visszavételi eljárásra nincs jogszabályi keret), hogy a megfelelő újrahasznosítási lehetőségeknek utánanézzenek.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldást a gumiszervizek kínálják. A műhelyek többsége a szezonális gumicsere után minimális térítés ellenében vagy sok esetben ingyenesen átvállalja a lefutott gumik gyűjtését és elszállítását a feldolgozó üzemekbe. Használt abroncsainkat a hulladékudvarok is átveszik: évente egy garnitúrát ingyen leadhatunk, de ezen felül már fizetnünk kell. Mivel a gumiabroncs veszélyes hulladéknak minősül, ezért csak a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező cég veheti át és szállíthatja el – és ennek bizony ára van.

Tudnunk kell azonban, hogy a használt gumiabroncs darabnak semmi keresnivalója a kommunális hulladék között! A lomtalanítás tehát semmiképpen sem sorolható a szóba jöhető megoldások közé, és szigorúan tilos a gumiabroncsok elégetése is. Ne engedjük azt sem, hogy utak, erdők, élővizek vagy a szántóföldek mellett éktelenkedjenek a leselejtezett gumik. Szánjuk rá az időt, gondoskodjunk arról, hogy a hulladék eljusson a feldolgozóüzemekbe.

A Föld napján pedig lassítsunk kicsit, és ha tehetjük, egy napra tegyük le az autónkat – hiszen ezekben a napokban egyébként is arra kérünk mindenkit, aki teheti, hogy maradjon otthon.

Hankook

- Hirdetés -

- Hirdetés -