Túl jól működött, lekapcsolták a cseh naperőművet

Egy cseh energiaipari vállalat, a ČEPS besokallt a jóból, ezért korlátozta a naperőművének működését, hogy ne tegyen kárt abban a hálózatban, ahová betölti az energiát. A probléma még húsvét hétfőn állt elő: egész egyszerűen annyira napos időjárás uralkodott a létesítmény környékén, hogy túl sok villamos energiát kezdett el termelni – írja az Interesting Engineering.

Több száz napelemet kellett lekapcsolni húsvéthétfőn, miután azok több energiát termeltek, mint amennyit a hálózat kezelni tudott. „A ČEPS úgy döntött, hogy a villamosenergia-rendszer ellenőrzésére szolgáló, általában rendelkezésre álló operatív intézkedések kimerítése után aktiválja a korlátozási tervet” – osztotta meg utólag Hana Klímová, a cég szóvivője az Euronews-zal.

Normál körülmények között az ország a felesleges energiát a szomszédos országokba továbbítaná, de a kérdéses időben olyan napsütés uralkodott mindenhol, hogy senkinek sem volt szüksége plusz áramra. „Dánia, Portugália és Szlovénia kivételével minden országban többlet volt” – mondta Klímová, ezzel gyakorlatilag beismerve, hogy a cég nem rendelkezik megfelelő energiatárolási tervvel.

- Hirdetés -

Az eset egyetlen pozitívuma az, hogy bebizonyítja az ellenzőknek: a megújuló energia igenis életképes megoldás a lakosság energiaigényére, de az is kiderült, hogy szükség esetére tárolóegységet is hadrendbe kell állítani, hiszen bármikor előállhat olyan helyzet, amikor a felesleges energiát későbbi felhasználásra kell megőrizni

„Amit már régóta mondunk, bebizonyosodott: a Cseh Köztársaság nem áll készen a megújuló boomra, mert teljesen hiányzik a tárolókapacitás”  – mondta Jan Krčmář, a cseh napenergia-szövetség ügyvezető igazgatója a Seznam Zprávy cseh hírügynökségnek.

Napsütéses időben a napelemek gyakran több energiát tudnak termelni, mint amennyit az átviteli hálózat – amelyen keresztül az áramot mozgatják – fel tud használni. Ha ezt az energiát nem lehet sehol tárolni, akkor instabilitást okozhat a hálózatban, és károsíthatja az elektromos berendezéseket. Szélsőséges helyzetekben ezek a feszültségingadozások áramkimaradásokhoz vezethetnek.

A ČEPS összesen mintegy 400 MW kapacitású erőművet volt kénytelen kikapcsolni – ez az ország teljes napenergia-kapacitásának mintegy hatoda.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -