UCMSmartLine – rugalmas, moduláris ultrahangos precíziós tisztítórendszer

Napjainkban szinte minden iparágban és piacon szembesülnek a vállalatok az alkatrészek tisztasága iránti növekvő igényekkel. Ezeknek az igényeknek azonban gyakran csak nagy pontosságú, egyedi követelményekhez igazított tisztítási folyamatokkal lehet megfelelni. Ilyen alkalmazásokhoz  fejlesztette ki a UCM az új költséghatékony SmartLine ultrahangos tisztítószériát.

Egyre erősebb trend a tisztaság

A svájci UCM AG az SBS Ecoclean csoport részlege, amely a finom- és precíziós tisztításra szakosodott. Az újonnan kifejlesztett, többkamrás UCMSmartLine sorozatával a vállalat egy olyan trendre reagál, amely egy ideje már számos iparágban megjelenik, és amely egyre nagyobb lendületet vesz. Az új és kidolgozottabb termékekre való igény, a gyártási, ragasztási és bevonási technológiák változása, valamint egyes ágazatokban a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt az alkatrészek tisztaságára vonatkozó követelmények folyamatosan nőnek, főként az orvosi szektor, az óra- és ékszeripar, az optika, a precíziós- és mikrotechnika, az autóipar és a beszállítóipar, a szerszámgépgyártók és a bevonóipar vállalatai szembesülnek ezzel.

- Hirdetés -

Bővíthetőség a jövőbiztos műveletekhez

Az ultrahangos tisztítómodulok, amelyek alapfelszereltségként szűrőáramkörrel vannak ellátva, széles alkalmazási területtel büszkélkedhetnek. Ez lehetővé teszi egyszeres (25, 40, 80 kHz), kettős (25/50, 40/80 kHz), valamint többfrekvenciás ultrahang (40/80/120 kHz) használatát. Az ultrahangos jelátalakítókat a tartályok aljára és/vagy egyik oldalára is helyezhetjük, 370 x 420 x 390 mm (H x Sz x M) méretben. Az alkatrészeket infravörös sugárzással, forró levegővel vagy vákuum segítségével szárítják. Az alkalmazástól függően ezek a szárítási technológiák kombinálva is alkalmazhatók. A UCMSmartLine be- és kirakodási állomásai a többi modulhoz hasonlóan szabadon alakíthatók, elöl vagy a rendszer oldalán is elhelyezhetők a rendelkezésre álló helytől függően. A kivételesen tiszta környezetet igénylő tisztítási alkalmazásokhoz egy vagy két HEPA szűrő telepíthető a ház tetejére, a rendszer hosszától függően emellett a berendezés tiszta terekhez is csatlakoztatható.

Maximális megbízhatóság

A rendszer belsejében az alkatrészeket egy szervo meghajtású klasszikus automatikus szállítórendszer mozgatja. Ez lehetővé teszi a szállítási sebesség beállítását a tisztítandó alkatrészek szerint, amivel megakadályozható az érzékeny munkadarabok sérülései és karcolásai, valamint az alkatrészek felszínre emelkedése is.

A rendszer standard változata rozsdamentes acélból készült statikus szállítótartóval rendelkezik, amelynek a maximális tételtömege 20 kg. Ezenkívül a hossztengely mentén forgatható szállítóállványok állnak rendelkezésre a nagyobb részkeverést igénylő ömlesztett árukhoz. A szállítóállvány egy másik típusa a függőleges tengely mentén forgatható, nedves folyamatok esetén 200 fordulat/perc sebességgel, száraz folyamat esetén pedig akár 1000 fordulat/perc sebességgel. Ezeket az állványokat többek között az optikában lévő mikrolencsék tisztítására is használják.

A UCM által kifejlesztett spill-over tartály szintén garantálja az igényeknek megfelelő, folyamatosan jó tisztítási eredményeket: az összes tisztító- és öblítőtartályban a közeget alulról vezetik be, és felfelé pumpálják, ahol két oldalon túlfolynak. Ez állandó áramlást hoz létre a tartályokban, és gondoskodik az alkatrészek alapos tisztításáról és öblítéséről. Az áramlás azt is biztosítja, hogy a leválasztott részecskék és egyéb maradványok azonnal eltávolíthatók legyenek a tartályokból, ezáltal minimalizálva az alkatrészek újraszennyeződésének kockázatát.

A tartályokat úgy tervezték, hogy gyorsan és teljesen leereszthessék őket, és ne képződhessen szennyeződés az aljukon. Ugyanez vonatkozik a tisztítórendszer csővezetékére is, amely 70°C-os hőmérsékletet is elbír.

A plug-and-play kialakítás nagy szerepet játszik az ultrahangos, többkamrás merülőtisztító rendszerhez szükséges hely mennyiségének csökkentésében, mellette nincs szükség külön vezérlőszekrényre. A rendszerek így gyorsan üzembe helyezhetők, és bármikor hozzáadhatók további modulok is. A szabványos előlapok kiváló minőségű biztonsági üvegből készülnek – és ezek nem csak optikai jellemzők: megakadályozzák azt is, hogy a környezetbe kerüljenek a gőzök, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A panelek csökkentik a hőveszteséget is, ami mérsékli az energiafogyasztást.

A cikk a NEW technology GÉPVILÁG kiadványban jelent meg. 

Akár ez is tetszhet