Új dimenziók a gyártásban a kibővített DMF sorozattal

Elődjéhez képest a DMF 400|11 megnövelt munkaterülettel rendelkezik, melynek méretei 4.000 x 1.100 x 1.050 mm. (Forrás: DMG MORI)

A DMG MORI új DMF 400|11 modellje a jól bevált mozgóoszlopos koncepciót 4,7 m³-es munkaterülettel kombinálja.

A DMG MORI a saját fejlesztésű DMF 200|8, DMF 300|8 és DMF 300|11 gépeivel az elmúlt években többször is bizonyította innovatív szakértelmét. Az úttörő mozgóoszlop-koncepciót követve a szerszámgépgyártó bemutatja a sorozat eddigi legnagyobb modelljét, a DMF 400|11-et is. A világpremierrel debütáló gép az előző modellhez képest 20 százalékkal merevebb és 1,1 m³-rel nagyobb munkaterületet kapott. A stabil felépítés az öntöttvas gépágynak, a három lineáris vezetőnek, valamint a köszörülésen és hűtésen átesett golyósorsóknak köszönhető. A dupla golyós teszt során a DMF 400|11 5 µm-es pontosságot ért el. Ez teszi a mozgóoszlopos gépet tökéletes társsá az igényes, nagyméretű alkatrészek megmunkálásához – kezdve a szerkezeti alkatrészektől és hosszú rudaktól, a szerszám- és formagyártáshoz használt alkatrészekig.

- Hirdetés -

A DMG MORI mozgóoszlopos gépei mindig is megfelelő választásnak bizonyultak a nagyméretű alkatrészek megmunkálásához. A 4000 x 1100 x 1050 mm-es munkaterülettel a DMF 400|11 bőséges helyet kínál az Y- és Z-tengely mentén is. Az opcionálisan beépíthető válaszfal két különálló munkaterületet hoz létre, amely az orsó ingamegmunkálása révén lehetővé teszi a megmunkálással párhuzamos beállítást. A rögzített asztal alapfelszereltségként 8000 kg-ig terjedő munkadarabokhoz van kialakítva. A DMG MORI opcionálisan egy vagy két forgóasztalt is képes integrálni egyenként 1200 kg tömegű alkatrészekhez. Ezenkívül egy 500 kg teherbírású A-tengelyes kiegészítő asztal is rendelkezésre áll. A moduláris rendszert egy maró-esztergáló műveletekhez való FD forgóasztal és egy nagyobb, jelenleg akár 120 férőhelyes szerszámtároló egészíti ki. A szabványos tárba 40 szerszám fér be, legfeljebb 400 mm hosszúságban. A szerszámcsere a munkaasztal mögött történik – ez a DMG MORI legújabb DMF-generációjának különlegessége. Ez biztosítja a DMF 400|11 nagyfokú folyamatbiztonságát. A lineárvezetékek a munkaterületen kívül helyezkednek el, amely megvédi őket az abrazív anyagoktól, mely ezáltal hozzájárul az alkatrészek hosszú élettartamához.

Precizitás és dinamika minden alkalmazáshoz

A DMG MORI innovatív mozgóoszlop-koncepciójának – és így a DMF 400|11-nek is – egyik csúcspontja a folyamatosan tartókarként funkcionáló Y-tengely. Ez állandó merevséget biztosít a gépnek a teljes mozgástartományban. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az orsó helyzetétől függetlenül mindig maximális orsóteljesítményre legyenek képesek. Az alapfelszereltség részét képező kiterjedt hűtőmérések biztosítják hosszú távon a nagy hőmérsékleti pontosságot, minimális tűrések mellett. Az X-, Y- és Z-tengely golyósorsóit nyílfogazású szíj hajtja, mely a legjobb felületi minőségről gondoskodik. A lineárhajtással – a DMF 400|11 X-tengely szériafelszereltségeként – a gyorsjárati sebesség akár 80 m/perc is lehet.

A DMF 400|11 optimalizált B-tengelye ferdefogazású fogaskerekes hajtással és 6000 Nm-es, továbbfejlesztett befogóval rendelkezik. Az alapfelszereltséghez tartozik a beépített speedMASTER orsó 15 000 fordulat/perc fordulatszámmal. Alternatívaként elérhető egy 20.000 fordulat/perc speedMASTER orsóval és egy 12.000 fordulat/perc powerMASTER orsóval ellátott, nagyobb nyomatékkal (288 Nm) rendelkező modell is. Ahogy azt már megszokhattuk a MASTER-orsóknál, most is 36 hónap garancia van érvényben, függetlenül az orsó futási idejétől. Továbbá a gép forgácsolási teljesítménye még tovább növelhető a HSK-A100 interfésszel.

Optimális berendezések a jövőbiztos termeléshez

A DMF 400|11 könnyen integrálható a digitális infrastruktúrába, jövőbiztossá téve ezzel a beruházást. A DMG MORI exkluzív technológiai ciklusai a megmunkálás során növelik a termelékenységet, például a szabadon forgatható szögfejek problémamentes programozásával, amit az angularTOOL használata tesz lehetővé. Az automatizált megoldásoknak köszönhetően a DMF 400|11-en történő gyártással még nagyobb termelékenység érhető el. Ennek megfelelően a DMG MORI már integrálta a megfelelő interfészeket, többek között például a robotos kiszolgálás telepítéséhez is.

DMG MORI