Új drónszolgáltatás indul: itt a repülő tejeskanna

A sarki közértekre mérhet komoly csapást egy új svéd szolgáltatás. A három vállalat összefogásával létrehozott megoldás drónnal kézbesít olyan friss élelmiszereket, amelyekért ma még „megállunk munkába menet, vagy onnan hazafelé”. A Nimbi nevű drón munkáját a Tele2 5G technológiája segíti, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony ételkiszállítást.

Az eszköz és a hozzá kapcsolt rendszer ugyanúgy alkalmas helyi éttermek menüjének gyors, automatizált kiszállítására, mint alapvető élelmiszerek kézbesítésére. A drón a hozzá kifejlesztett, tejeskanna alakú burkolat és tárolóedény jóvoltából erősen romlandó termékeket is biztonságosan fogyasztható állapotban juttat célba – írja az Interesting Engineering. A drónos ételkiszállítás májusban indul, egyelőre csak a mindössze 10 ezres populációval rendelkező Värmdöben, ahol a Foodora alkalmazáson keresztül lehet ilyen kézbesítéssel rendelni.

A Foodora Air elnevezésű projekt három svéd vállalat együttműködésében valósul meg: a Tele2 egy mobilkapcsolatokkal foglalkozó cég, a Foodora egy éttermi és élelmiszer-kiszállítással foglalkozó vállalat, míg az Aerit a dróngyártó.

- Hirdetés -

A Nimbi drón az Aerit terméke. A stockholmi cég elkötelezett az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés demokratizálása mellett, függetlenül a helytől, napszaktól, időjárási körülményektől vagy személyes képességektől. A vállalat még 2021 októberében teljesítette Svédország első kereskedelmi célú drónos élelmiszer-kiszállítását; azóta a repülő továbbfejlesztésével és terjesztésével van elfoglalva. A Foodora az ő eszközeikkel kínál „látótávolságon túli” repüléseket, amelyek a regisztrált háztartások számára igény szerinti hozzáférést biztosítanak különböző árukhoz. A szolgáltatás kezdetben csak hétvégén lesz elérhető, korlátozott számú ügyfél számára, de később várhatóan a hét több napjára is kiterjesztik és mindenki számára elérhetővé teszik.

„Az első kézbesítési központunk létrehozása jelentős mérföldkő az Aerit és a drónszolgáltatások számára Svédországban. A 30 perces autóutakat hétperces akkumulátoros repülésekké alakítjuk” – magyarázta Alexander Perrien, az Aerit vezérigazgatója. A Nimbi nevű drón hat időjárásálló motoros/propelleres egységgel van felszerelve, maximális teherbírása 4 kilogramm, míg a rakterének űrtartalma 10 liter. Mindegyik Nimbi 12 kilométeres távolságot tud megtenni teljes leterheltség mellett, míg üresen akár 21 kilométert is megtehet. Lebegés közben 65 decibeles motorzajt produkál, amit az Aerit szerint nagyjából egy forgalmas irodai környezet hangerejével lehet összemérni. A drón kialakítása a régi tejeskannákra hasonlít, egyedi csörlőmechanizmusa segítségével pedig képes önállóan felvenni, majd kiszállítani az árut, így a működése tulajdonképpen nem igényli semmilyen infrastruktúrára kialakítását.

A Nimbi kilométerenkénti kétgrammos szén-dioxid-kibocsátása jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos, benzinnel vagy gázolajjal működő kézbesítő járműveké. A benzinüzemű autók vagy motorok kilométerenként 143, míg a dízelüzemű járművek 110 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki.

Gábor János, Okosipar.hu