Új és erős anyagot jelentettek be 3D nyomtatáshoz

Az Onyx ESD kizárja az elektrosztatikus kisülést, így az elektronikai eszközök gyártói is megfelelő alapanyagot használhatnak.

Az új anyagot a világ legnagyobb fém és szénszál ipari nyomtatóit, a Digital Forge-ot gyártó Markforged jelentette be, Onyx ESD néven. Az új és erős kompozit alapanyagot főleg elektronikai gyártók számára ajánlják, mivel tetszőleges, és ami még fontosabb: elektrosztatikus kisülést kizáró eszközöket lehet belőle készíteni, tudta meg az Industrial Machinery Digest. A megoldás nemcsak biztonságot, hanem magasabb minőséget és tartósságot, valamint alacsonyabb költségeket ígér az üzemeknek.

Mint ismert, a legtöbb ipari szereplő komoly gondokkal szembesült ebben az évben, és az ellátási láncok kiesését az additív gyártási technológiák segítségével oldották meg a COVID-járvány alatt. Már ha sikerült, mert például az elektronikai gyártók esetében vannak bizonyos korlátok, amelyeket még 3D nyomtatással is nehéz átlépni. Ebben az ágazatban ki kell zárni az elektrosztatikus kisülés (ESD) esélyét, hogy elkerüljék a termék sérüléseit, ám az additív gyártáshoz eddig használt alapanyagok ezt nem tették lehetővé, sőt, gyengén teljesítettek méretpontosság, felületminőség és szilárdság szempontjából is.

- Hirdetés -

Az Onyx ESD megjelenésével végre az elektronikai gyártásban is ki lehet használni az additív módszereket. Ez az anyag a Markforged zászlóshajójának számító Onyx új, nagy teljesítményű, sztatikus energiát semlegesítő változata. Az ESD problémáját mikrokarbon rostokkal töltött nejlonszálakkal oldottak meg, így kifogástalan felületű, pontos kialakítású alkatrészek készíthetők belőle. Az anyaggal extrém szűk ellenállási tartományt értek el, és tartósan megfelel az ESD-biztonsági követelményeknek.

Az Onyx-ESD-vel történő nyomtatás során az elektronikai gyártók biztonságosan tudnak erős és pontos, kiváló minőségű, az ügyfél igényeire szabott szerszámokat, szerelvényeket készíteni. Az új alapanyagot – a Markforged 3D nyomtatójával – az elsők között próbálta ki a Columbia Elektronik. A svéd cég tapasztalatai szerint nemcsak azért előnyös, mert lehetővé teszi számukra komplex, ESD-semleges lámpatestek készítését, hanem azért is, mert csökkenteni tudták a gyártási költségeket, és humán erőforrást szabadítottak fel: a gépészeik újabb projektekbe foghattak bele, amíg a Digital Forge önállóan dolgozott.

„A gyártók azért választanak minket, mert a Digital Forge erős, magas minőségű alkatrészeket készít, miközben időt és pénzt spórol nekik”, vázolta Michael Papish, a Markforged marketingigazgatója. „Az Onyx ESD új lehetőségeket nyit meg az elektronikai gyártók előtt, hiszen a teljes platformjuk innovációját eredményezi. Az ügyfelek pedig azért értékelik, mert biztonságos, és kategóriájuk legjobb eszközeit tudják vele elkészíteni, így versenyképesek maradhatnak”, fogalmazott.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet