Új fejlesztés, ami forradalmasíthatja a jövő gyárait

Az ExOne amerikai vállalat júniusban több egyetemmel összefogva öt projektet is elindított párhuzamosan, melyek célja a binder jetting alapú 3D nyomtatási technológia fejlesztése.

Az ExOne binder jetting alapú rendszerei jelenleg több mint húsz fémből, kerámiából és kompozitanyagból képesek additív módon gyártani alkatrészeket, de a gyártási technológia továbbfejlesztése érdekében a vállalat számára továbbra is fontos a kutatás és fejlesztés erősítése – éppen ezért alakítottak ki közös munkacsoportot különböző egyetemekkel és szervezetekkel.

A binder jetting fémnyomtatás egy különösen megbízható 3D nyomtatási eljárás, mely további fejlesztések után a csak poros eljárásokon alapuló fémnyomtatók helyébe léphet. A binder jetting technológia nagyot fejlődött az utóbbi években, így ma már számos cég kínál ilyen eljárással dolgozó nyomtatókat. A hagyományos porágyas nyomtatási technológiák közül azzal emelkedik ki, hogy nagy sebességgel és mégis precízen lehet vele nyomtatni, ezért több szakértő is úgy gondolja, hogy ez az eljárás teheti majd igazán termelékennyé a fémnyomtatást.

- Hirdetés -

A porágyas technológiával szemben a binder jetting nyomtatók a hagyományos papírra történő 2D nyomtatáshoz hasonló fúvókás technológiát is használják. Az első lépés az, hogy a gép fémport terít szét az építőtálcán, majd az olvasztás helyett a 2D nyomtatóknál is használt fúvókák valamilyen polimert fecskendeznek a nyomtatandó alkatrész keresztmetszetének megfelelő területre, finoman összefogva ezzel a fémport. A művelet innentől ugyanúgy működik, mint más additív eljárások esetén: rétegről rétegre ismétlődik, amíg fel nem épül a munkadarab.

„A Manufacturing PA program segíti az ExOne-t, hogy Pennsylvania kiemelkedő egyetemeinek és más technológiai társaságoknak köszönhetően bővítse a kutatási és fejlesztési erőfeszítéseket. A program által finanszírozott projektek elősegítik az ExOne számára a kereskedelmi és fenntarthatósági értékek követését, amit a kötőanyag-sugárhajtású 3D nyomtatás kínál, például az üzemanyag-hatékonyabb, könnyebb súlyú járművek és a teljesen új innovációk szállítását” – mondta John Hartner, az ExOne vezérigazgatója a Metal-Am.com-nak.

A Manufacturing PA által finanszírozott öt projekt várhatóan segíteni fogja az ExOne-t a szabálytalan porok binder-sugárzásával kapcsolatos kihívások megoldásában, valamint a binder jetting által legjobban hasznosítható alkatrészek szinterezésében és azonosításában.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -