Új fejlesztéssel forradalmasítja az élhajlítást a PMT

Mindannyian látjuk és érzékeljük, hogy az ipari termelésben óriási változások történtek az elmúlt néhány évtizedben. Ez sokkal bonyolultabbá, összetettebbé teszi a beruházási döntéseket. A régi, alapvetően műszaki követelményeket figyelembe vevő tényezőkön túl nagyságrenddel több, folyamatosan változó szempontot kell értelmezni és átgondolni ma már egy középvállalkozás vezetőjének is, mint tíz-húsz évvel ezelőtt. Óriási a nyomás az innovációra, nemcsak a gépgyártóknál, hanem az üzemeltetőknél is. 

Kihívások az élhajlító gépek kiválasztásában és üzemeltetésében

A termelés bővítés, a termelékenység növelés és hatékonyság javítás a hagyományos módszerekkel ma már nem érhető el. Egy kezelő 8 órát tud termelni heti öt napon keresztül (leszámítva a kieső időket), és ekkor még nem beszéltünk az ipart sújtó munkaerőhiányról, amely cégmérettől függetlenül, így a KKV szektorban is jelen van.

- Hirdetés -

A robotos élhajlító cella megoldást jelenthet erre a problémára, hiszen egy automatizált rendszer napi 24 órát, akár heti hét napon keresztül is képes működni. A részben vagy teljesen automatizált élhajlító gép esetében az alkatrész kezelést (alkatrész felvétel, hajlítási lépések elvégzése, forgatás, alkatrész lerakás) és / vagy az élhajlító szerszám cserét kezelői beavatkozás nélkül automatikusan végzi a rendszer.

A legnagyobb nemzetközi szakkiállításokon bemutatott fejlesztések ugyanakkor azt mutatják, hogy a megoldások alapvetően nem a kis- és középvállalkozásokra irányulnak. 

A tökéletes megoldás még várat(ott) magára

Aki ma ilyen rendszert kíván üzembe helyezni – legyen szó a világ bármely pontjáról -, két lehetősége van. Vásárolhat sztenderd rendszert egy élhajlító gép gyártó cégtől, amellyel egy megfelelően tesztelt, biztos üzemi konstrukciójú megoldást választ, viszonylag rövidebb szállítási határidővel. Ugyanakkor szinte biztos, hogy a késztermék nem felel majd meg teljesen a technológiai követelményeknek, és később egyedi fejlesztésre lesz szükség az üzembe helyezéshez.

A másik megoldás, hogy az adott cég megvásárol egy sztenderd élhajlító gépet, és egy robottechnikával foglalkozó szakcéggel elkészítteti az automatizált rendszert. E megoldás előnye, hogy teljes mértékben a felhasználó technológiai igényeire alakítható, ugyanakkor a fejlesztés időigényes és költséges, nagy hibalehetőséggel.

Sztenderd automatizált rendszereket ma a világ néhány vezető élhajlító gép gyártója készít. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek a rendszereknek – melyek alap koncepcióban is jellemzően eltérnek egymástól – van egy közös jellemzőjük, mégpedig a magas költségvonzat. Költséges az alapgép, a szerszámozás és igen bonyolultak a megoldások. Jelenleg mindenki a nagy, tömegtermelő cégek igényeire fejleszti a rendszereitE kihívás hívta életre fejlesztésünket.” – mondta Somodi Viktor, a PMT Szerszámgép Zrt. vezérigazgatója.

PMroboT – ígéretes magyar innováció

A PMT egy olyan automatizált gyártó cellát alakított ki, amely kisvállalkozások részére is megfizethető árszinten van, modulárisan épül fel, azaz később is bővíthető. Univerzális kialakításával a gép használható hagyományos CNC élhajlító gépként is, így olyan kisvállalkozásoknak is előnyös, akiknek van széria és egyedi hajlítási feladata is.

Az ígéretes magyar fejlesztéssel európai piacra lép a csongrádi PMT Szerszámgép Zrt.

Forrás: PMT
A fejlesztés főbb paraméterei:

1./ A technológiai követelményeknek megfelelő, de jelentősen kedvezőbb árú alapgép alkalmazása.

2./ US (Amada-Promecam) szerszámrendszer alkalmazása az automatizált cellához, amelyre univerzalitása és az árszintje miatt esett a PMT választása. Ehhez egy egyedi grippert (robotos szerszám megfogót) is kifejlesztettek, mely gyakorlatilag az összes US típusú szerszám megfogására alkalmas. Kialakították a gripper WILA szerszámok megfogására alkalmas változatát is, alternatívát kínálva azoknak, akik ezt a rendszert kívánják használni. A szükséges szerszám átalakításokra és a gripperekre nemzetközi szabadalmi bejelentést is benyújtottak.

3./ A PMT gripperes megoldása olyan fejlesztés, amely kevés és egyszerű többletmunkát igényel a szerszámok gyártásakor, tehát csak kis mértékben növeli a szerszámok árát. Akár meglévő szerszámok is átalakíthatóak robotos megfogásra. Alkalmazható mindkettő, a WILA és az US szerszámrendszerre, de kisszériás, csak egy gyártó által alkalmazott és egyedi szerszámokhoz is, ezáltal biztosítva a teljes választási lehetőséget a vevők számára.

4./ Az élhajlító gép és a robot egy egységet képez, a robotot az élhajlító gépre építették fel. A rendszer így helytakarékos, könnyen áttelepíthető, nem merül fel szinkron probléma, elmozdulásból eredő hiba. Mindez egyedi megoldásnak számít jelenleg a piacon.

5./ Az élhajlító cella univerzálisan használható, 15 másodperc alatt átállítható automatizált üzemmódról hagyományos CNC élhajlító géppé, és vissza automatizált üzemmódra. Ennek előnye, hogy azon vállalkozásoknak, akik nem engedhetnek meg maguknak több gépberuházást, lehetőségük nyílik azon termékek gyártására is, amelyeket nem lehet (vagy túl költséges lenne) automatizált rendszerrel előállítani. (Például délelőtt gyártják a kézzel hajlítható alkatrészeket, délután pedig működik az automatizált rendszer.)

6./ Az automatizált cella modulárisan épül fel. Az alapegységet az élhajlító gép a robotos alkatrész kezelő rendszerrel felszerelve képezi. Emellett kiegészítő felszerelések integrálhatóak, illetve egyedileg a termékekre szabhatók.

További bővítési lehetőségek:

  • Automatizált szerszámcserélő rendszer (gripper, szerszámtár, robotos cserélésre alkalmas szerszámrögzítő rendszer)
  • Alkatrész pozícionáló és fordító egyedileg kialakítva a gyártmányokhoz – cserélhető
  • Aktív lemezvastagság mérő
  • Alapanyag tároló és pozícionáló
  • Késztermék csúszda
  • Késztermék tároló rendszerek
  • Egyedi igény szerinti kiegészítők

PMT Szerszámgép Zrt.

- Hirdetés -