Új generatív AI megoldást ad az autótervezők kezébe a Toyota

A technika a mérnöki megkötések generatív AI modellekbe építésével biztosít új lehetőségeket a dizájnereknek – állítja a Toyota Kutatóintézet (TRI). A frissen bemutatott generatív mesterséges intelligencia az autógyártó hagyományos mérnöki erősségeit ötvözi az AI legmodernebb képességeivel, a járműtervezési folyamat javítása érdekében.

A járműtervezők már a kreatív folyamat korai szakaszában beépíthetik a későbbi gyártáshoz szükséges mérnöki korlátokat, és a mesterséges intelligencia segítségével kevesebb ismétléssel optimalizálhatják a járműtervezést. Jelenleg a tervezők a kreatív folyamat korai szakaszában csak nyilvánosan elérhető, szövegből képet generáló mesterségesintelligencia-eszközöket használhatnak, míg a TRI új technikájával a kezdeti vázlatokat és a mérnöki megkötéseket is hozzáadhatják a munkamenethez, csökkentve a tervezési és mérnöki megfontolások összehangolásához szükséges iterációk számát.

„A generatív AI-eszközöket gyakran használják inspirációként a tervezők, de nem képesek kezelni a tényleges autótervezés során felmerülő összetett mérnöki és biztonsági szempontokat” – mondta Avinash Balachandran, a TRI Emberi Interaktív Vezetés (HID) részlegének igazgatója, egyben a technológián dolgozó csapat vezetője.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu