Új hallgatói laborokat adtak át a Pannon Egyetemen

A versenyképes egyetemi oktatást segítik azok az informatikai laborok, amelyeket a Programozd a jövőd! projekt keretében adtak át ma Veszprémben, a Pannon Egyetemen. Az új eszközöknek és szoftvereknek köszönhetően a diákok nemcsak naprakész és piacképes tudásra tehetnek szert, de nemzetközileg elismert szakmai vizsgabizonyítvány megszerzésére is ingyenesen nyílik lehetőségük.

A nemzetközileg, az iparban elterjedt megoldásokra épülő, és a hazai nagyvállalatok, kormányzati intézmények adatközpontjaiban jellemzően jelenlévő szoftvereket alkalmazó hallgatói laborok kiépítésére került sor a veszprémi Pannon Egyetemen. A fejlesztésnek köszönhetően az egyetemen lehetőség nyílik új tantárgyak és tematikák oktatására – ennek eredményeként a diákok piacképes és naprakész tudásra tehetnek szert, ezáltal sokkal jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon már közvetlenül az egyetem elvégzése után, frissdiplomásként is.

„Minden megoldás, fejlesztés a digitalizációra is épül, minden digitalizációval kapcsolatos döntés mögött jól képzett, innovatív, szakmai munkájukban és egészséges életvitelükben támogatott, jól megfizetett informatikus szakemberek vannak. A digitalizáció az emberiség számára olyan képességeket kialakulását jelenti, amelyre korábban nem volt példa és ezt a lehetőséget a lakosság és gazdaság számára ki kell tudnunk aknázni, ezért is fontos, hogy minél szélesebb körben legyen ismert az informatikus képzés stratégiai jelentősége. A kormány számára kiemelten fontos az informatikai képzés megerősítése, valamint a hallgatói kör növelése, ezért is döntöttünk arról, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség hagyományos ösztönző, edukáló programja a Programozd a jövőd! keretében eszközökkel is támogatjuk a képzéseket. A most átadott új laboroknak köszönhetően a hallgatóknak a kurzusok elvégzése után lehetőségük nyílik nemzetközileg elismert szakmai vizsgát is tenni. Az egyébként igen drágán megszerezhető vizsgabizonyítványt a hallgatók a kurzusok elvégzése után most a projekt keretein belül ingyen szerezhetik meg. A hallgatói laboroknak köszönhetően ráadásul nemcsak a diákok, de az egyetemi oktatók továbbképzésére is lehetőség nyílik” – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán zajló alap- és mesterképzések szerves részét képezi a hálózati informatikai és hálózatbiztonsági ismeretek gyakorlati átadása is. Ennek során kis-, közép- és nagyvállalatok hálózatainak tervezését és konfigurálását gyakorolják a GINOP 3.1.1 projekt keretében beszerzett laboreszközökkel, de ugyanezen eszközöket fel kívánjuk használni a BME-vel és a HTE-vel közösen megrendezésre kerülő NetSkills Challenge országos hálózati informatikai verseny döntőjében is. A szintén a projekt keretében beszerzett IoT-laboreszközök pedig lehetőséget biztosítanak, hogy olyan okos-megoldásokat építsenek a hallgatók, ahol a különböző szenzorok által begyűjtött adatokra automatikusan reagáló aktuátorok végeznek el feladatokat. A laboreszközök először október közepén, a Műszaki Informatikai Kar által szervezett 24 órás programozási verseny során kapnak főszerepet.” – mondta el Vonderviszt Ferenc a Pannon Egyetem általános rektorhelyettese.

Az eszközök egy része a veszprémi, más része pedig a nagykanizsai telephelyen fogja segíteni a hallgatók képzését. A Pannon Egyetemen három vállalkozó – ULX Kft., H-Didakt Kft., NETvisor Zrt. – vett részt a hallgatói labor kiépítésében.

Háttér

A hallgatói laborok kiépítésére a GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” c. projekt keretében a „Piacképes, kurrens végzettséget nyújtó IKT képzési programcsomagok biztosítása felsőoktatási hallgatóknak I.” tárgyban lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében került sor. A fejlesztés a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség), az IVSZ (Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) és az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) konzorciumában valósul meg.

Pannon Egyetem

- Hirdetés -