Új hő- és vegyszerálló filamentet jelentett be a Zortax

A lengyel 3D nyomtatókat gyártó vállalat olyan nyersanyagot készített, amivel kitolja az Endureal távlatait.

A Z-PEI 1010 néven emlegetett filament egy poliéterimid-keverék, amelyben a nagyfokú mechanikai szilárdság extrém magas hő- és vegyszerálló képességgel találkozik. Ha az amorf szerkezetű polimert a szintén Zortax gyártmányú Endureal 3D nyomtatóhoz használják, ötvözetszerű tulajdonságok alakulnak ki, állítja a 3D Printing Industry cikke. Az új töltőanyag komoly potenciált jelenthet az autó- és repülőgépgyártás, valamint a vegyipar számára.

„A Z-PEI 1010 megjelenése a következő logikus lépésünk afelé, hogy kitoljuk az Endureal határait”, nyilatkozta Marta Shalima, a Zortax üzletfejlesztésért felelős igazgatója. Az elsősorban asztali 3D nyomtatók gyártására, illetve az additív folyamatokhoz kötődő utómunkák, anyagok és szoftverek fejlesztésére specializálódott cég több mint 130 partnere körében mérte fel a nyersanyagigényeket, mielőtt megalkotta a Z-PEI 1010-et. A kutatásban együttműködő cégek a legváltozatosabb ipari szegmensekben dolgoznak, a gyógyászattól az építészetig.

- Hirdetés -

Az Endurealt eleve rendkívül hőálló munkadarabok készítésére tervezték – a cég éppen ennek köszönheti, hogy 2019-ben bemutatott rendszerét azóta a világ számos pontján robusztus autóipari és repüléstechnikai alkatrészek gyártására használják. Tavaly októberben az Európai Űrügynökséggel is leszerződtek, elektromosságot és adatot továbbítani képes PEEK polimer prototípusok készítésére.

A Z-PEI 1010-et elsősorban a repülőgépgyártás és az ipari szektorok számára ajánlják: akár 208 Celsius fokon hajlítható, és még akkor is erős hőstabilitást garantál, ha nagyon meleg vagy kifejezetten hideg környezetben használják. Az ilyen filamenttel készült alkatrész tartósan ellenáll gépjármű-folyadékoknak és kenőanyagoknak, illetve nem lép reakcióba fémtisztításra használt halogénezett szénhidrogénekkel sem – ennek következtében vegyi anyagokat szállító csőrendszerek készítésére szintúgy alkalmas, hiszen a kész termék használata során biztosan nem lép fel keresztszennyeződés. Érdemes hozzátenni: az ebből gyártott tárgyakat inkább nagyfokú merevség, mintsem hajlékonyság jellemzi, tehát kritikus terhelésnek kitéve valószínűbb, hogy eltörnek, ahelyett, hogy meghajlanának. Ez a tulajdonság inkább elektronikai házak, teheremelő alkatrészek, vagy összeszerelő szerkezetek gyártására teszi alkalmassá.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet