Új humanoid forgathatja fel a piacot: itt a Menteebot

Az izraeli Mentee Robotics friss videóbeszámolóban közölte, hogy mesterséges intelligenciával felrázott háztartási robotot dob piacra, Menteebot néven. Kétévnyi kutatás-fejlesztés után a robot lenyűgözően néz ki, de ez csak a hab a tortán.

„A számítógépes látás, a természetes nyelvi megértés, az erős és részletes szimulátorok, valamint a szimulációból a való világba történő átvitel módszertanának konvergenciája előtt állunk” – fogalmaz a videóban a cég, amely szerint a Menteebot jelentős előrelépést jelent a humanoid robotikában, és átfogó funkcionalitásra tervezték, különböző környezetekben. A humanoid a szóbeli parancstól az összetett feladatvégrehajtásig egy teljes, végponttól végpontig tartó ciklust mutat be a felvételen, beleértve a navigációt, a helyváltoztatást, a helyzetmegértést, a tárgyak felismerését és lokalizálását vagy a megragadást és a természetes nyelvi megértést.

A robotot logisztikai és háztartási célra tervezték. Utóbbi egyfajta „házi asszisztens” szerep lehet, hiszen úgy alakították ki, hogy könnyen eligazodjon az otthoni környezetekben és képes legyen elvégezni olyan alapvető feladatokat, mint az asztal megterítése, a takarítás vagy a mosás. Beépített mesterséges intelligenciája lehetővé teszi, hogy „menet közben tanuljon meg új feladatokat” szóbeli parancsok és vizuális utánzás segítségével. Ami viszont raktári feladatokra is alkalmassá teszi, az a hatékony árukeresés és -szállítás, akár 25 kilogrammos teherbírással, ötórás üzemidővel, testre szabott elektronikai és kommunikációs rendszerekkel.

- Hirdetés -

A humanoid egyébként 175 centiméter magas és 70 kilogrammot nyom, a gyaloglási sebessége pedig 1,5 méter/másodperc. Első ránézésre kissé esetlennek tűnik (alighanem a fejegység hiánya miatt), de ezt az első érzést meghazudtolja a kifinomult elektronika és a meggyőző mechanikus alkatrészegyüttes.

Az Amnon Shashau korábbi Mobileye-alapító, valamint Shai Shalev-Shwartz és Lior Wolf professzorok által kifejlesztett robot várhatóan 2025 első negyedévétől rendelhető. Az ára egyelőre ismeretlen, de a tervezők állítják: megfizethető terméket küldenek majd kereskedelmi forgalomba.

Gábor János, NEW technology