Új, könnyűsúlyú kollaboratív robot a FANUC-tól

A munkaerőhiány, az árverseny és a termelésben növekvő flexibilitás igénye új kihívásokat tár a gyártók elé. A világ legnagyobb robotikai kiállításán az IREX-en, Tokióban az ipari robot gyártó FANUC számos megoldást kínált a jövő gyárainak, beleértve az úttörő technológiai innovációkat.

A FANUC standon nem meglepő módon a CRX-10iA robot volt a legnagyobb érdeklődésre számot tartó újdonság. Ez a könnyűsúlyú kollaboratív robot teljesen új szintre emeli az ipari robotok és a gyári dolgozók együttműködését. Összehasonlítva a már meglévő CR széria robotjaival, az új CRX-10iA robot

szignifikánsan könnyebb, mégis számos alkalmazáshoz installálható, köztük például az autonóm mobil robotos (AGV) applikációkhoz is.

- Hirdetés -

A hozzá tartozó Teach Pendant tablettel is helyettesíthető, ami még könnyebbé teszi a kezelését, illetve az új felület a programozásban kevésbé jártas felhasználóknak is kedvez.

A CRX-10iA ideális azoknak, akik a gyártási folyamatokban először kívánnak robotot használni. Miközben az autóiparban régi hagyományai vannak az automatizált folyamatoknak, a kis- és közép vállalatok még csak most ízlelnek bele a robotizált gyártás lehetőségeibe. A CRX-10iA két verzióban elérhető:

egy rövidebb karú, 1.2 méteres kinyúlásúban, valamint egy hosszabb karú változatban, ami 1.4 méteres úthosszal rendelkezik. Teherbírásuk 10 kg.

Miközben az eddigi CR szériába tartozó kollaboratív robotok a FANUC által gyártott népszerű ipari robotok alapjain nyugszanak, az új FANUC CRX-10iA robot egy teljesen új fejezetet nyit a Japán automatizálás történetében.

EGYSZERŰ FUNKCIÓK ÉS PROGRAMOZÁS

Első pillantásra a fehér CRX10iA robot designja meglepő lehet. A vékony kar és törzs mögött azonban a már jól ismert FANUC minőség rejlik – egyszerű funkciókkal, egyszerű telepítéssel és egyszerű programozással ötvözve. Mint ahogy a zöld robot kollégái, a CRX-10iA is kiegészíthető látó szenzorokkal, ami lehetővé tesz számos feladat elvégzését, mint például a ládából pakolás vagy a palettázás. Az IREX-en a CRXiA bemutatja, hogyan tudja bepakolni önállóan a fém munkadarabokat a ROBODRILL-be, egy 3D-s látó szenzor segítségével.

A FANUC újdonságot kínál az érzékelők területén is. Az új 3DV/1600 látó szenzor lehetővé teszi a gyors felismerést egy szignifikánsan kiterjesztett látótérben. Ez azt jelenti, hogy még a

nagy alkatrészeket is képes megbízhatóan felmérni.

Az iREX-en a szenzor egy zsák palettázó applikáció segítségével került bemutatásra. Mivel mind a robotot, mind a szenzort a FANUC gyártja, így közvetlenül a robot vezérlőből kezelhető és programozható a szenzortechnika is. Ez a megoldás az “iRVision” nagy előnye más gyártókkal szemben, ahol a szenzort PC közbeiktatásával lehet csak csatlakoztatni a robothoz.

A FANUC évek óta fejleszt csúcstechnológiás látó szenzorokat és erő szenzorokat, amelyek fontos elemei a kollaboratív robotoknak –  és fontos lépések a Smart Factory felé.

Az IREX másik kiemelt szereplője az új Delta robot DR-3iB/8L, 8 kilogrammos teherbírással. A megszokott sárga szín helyett a DR-3iB/8L egyszerű fehér színű. Ez a specifikáció főképp az élelmiszeriparban dolgozóknak lehet ismerős. A robot kinyúlása több, mint 1600 milliméter. A nagy teherbírásának köszönhetően előre becsomagolt konzervek pakolására is alkalmas. A FANUC szintén fejlesztette a SCARA robotjai teherbírását, így az új SR-12iA robot 12 kilogramm teherbírással bír. A kiállításon az SR-12iA elektromos akkumulátorok összeszerelését mutatta be nagy munkatér kihasználással és erőteljes gyorsulásokkal.

Az új, nagy pontosságú FANUC M-800iA / 60 robot kényes precizitást igénylő folyamtokban is helytáll, mint például a lézervágás és hegesztés. A nagyfokú integráció a robot és az áramforrás között kiváló eredményt biztosít, hiszen mindkét egység a robot vezérlése által van kezelve. Ez a megoldás érdekes az autóipar számára is, például ajtók, vagy autó testek precíz megmunkálásához.

Ipar 4.0 és mesterséges intelligencia

A kiállítás a bemutatóival és prezentációval zárult, felvonultatva az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligenciához köthető képességeit. Ezek között megismerhetjük a FANUC ipari IoT platformját, a FIELD System-et és különféle AI megoldásokat, mint például az Al Error Proof és Al Bin Picking. A FIELD System 2020-ban indul Európában. A rendszer először Japánban, a FANUC saját gyáraiban került élesítésre – sikeresen futtatott éles körülmények között és számos saját speciális funkciója különbözteti meg más IIoT megoldásoktól. A FIELD System helyben tartva gyűjti és elemzi a gépek adatait, és nem küldi a felhőbe rögtön. Ez azt jelenti, hogy a kritikus termelési adatok a gyáron belül maradnak, egyrészről megőrizve az adatok biztonságát, másrészről felgyorsítva az adatok helyi elemzését. Az elemzés eredményei azonnal a termelésben hasznosíthatóak.

A kiállításon az AI Bin Picking megoldással demonstrálták a FIELD-ben rejlő lehetőségeket. Az applikáció segítségével a látórendszerrel ellátott robot véletlenszerűen vesz ki a ládából munkadarabokat. A robot eközben önmagának tanítja a legoptimálisabb kiválasztást és felvétel módot a korábbi kivételeiből leszűrt tapasztalatai alapján. Ezt a folyamatot az emberi kezelő instrukciói is gyorsíthatják. Emellett az AI Error Proof lehetővé teszi a robot számára, hogy megvizsgáljon munkadarabokat és kiválassza a selejteseket. Mivel napjainkban robotjaink, szenzoraink, szerszámgépeink hálózatba kötöttek, és egy egységes, intelligens gyártási környezetet alakítanak ki, a FANUC tovább fejleszti intelligens funkcióit, hogy az ügyfeleik a legtöbbet hozhassák ki termelőgépeikből a jövőben.

FANUC

- Hirdetés -

- Hirdetés -