- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új korszak kezdődik a robotikában

- Hirdetés -

A robotika egy dinamikusan fejlődő iparág nemzetközi és hazai viszonylatban is. Globális szinten a 2018-as adatok szerint az ipari robotok eladása rekordot döntött, és a tendencia tovább növekedett a következő évben. Az autóipar messze a legnagyobb felvásárlója és alkalmazója a robotoknak, ami azt jelenti, hogy az összes telepítés 44%-a ebben az iparágban történik. De emellett a gumi-, műanyag-, fém- és az elektromos/elektronikai ipar is fontos piacot jelentenek.

A hazai viszonyokról azért érdemes beszélni, mert az ipar 4.0 megoldások egyik alappillérét az automatizálást elősegítő eszközök jelentik, és ez itthon is feltörekvő irányvonalat mutat. A magyar vállalatok egyre bátrabban lépnek a robotizált folyamatok irányába, a technológia fejlődésével pedig lendületesen folytatják útjukat az automatizálás területén. A világ – ahogy Magyarország is – töretlenül halad a robotmegoldások felé, amelynek révén tovább gyorsul az ipar növekedése.

Kihívások a robotika területén

A globális feldolgozóipar olyan hosszú távú kihívásokkal néz szembe, mint a gyorsan változó fogyasztói trendek, az erőforrások és a képzett munkaerő hiánya, a társadalom elöregedése és a helyi termelés iránti kereslet csökkenése. Az ipari robotok által nyújtott automatizálás megoldást kínál a felsorolt kihívásokra.

A robotpiac 2012 óta folyamatosan bővül, de a robotizáció tendenciája – amely 2017-ben robbanásszerűen pörgött fel – 2018 első felében tovább növekedett, ezt a lendületet pedig megtartotta a 2019-es évben is. Az együttműködő robotok pedig közvetlenül a munkavállalók mellé is telepíthetők, a biztonsági előírásoknak maximálisan megfelelnek. A robotizáció kihasználásának lehetőségei tovább bővülnek.

Adatok Európából

A World Robotics jelentésében rámutatott, hogy világviszonylatban Európában a legnagyobb a robotsűrűség, ami azt jelenti, hogy átlagosan 114 egység jut 10.000 alkalmazottra a feldolgozóiparban.

Az ismert adatok szerint 2022-re +87.000 robotot telepítenek Európában, ami 14%-os növekedést jelent az eddigiekhez képest. A robotok ipari eloszlását tekintve az öreg kontinens sem okoz meglepetést, hozzávetőlegesen az autóiparban 29.000, a fém- és gépiparban 12.000, a műanyag- és vegyiparban 7.000 egységet „foglalkoztatnak”. A 10.000 alkalmazottra jutó robotok száma Németországban a legmagasabb (338), őket Franciaország követi (159), a harmadik az Egyesült Királyság 91 darabbal.

Magyarország és a robotizáció

Három meghatározó, Magyarországon is jelenlévő, robotikával foglalkozó cég vezetőjével beszélgettünk a kilátásokról.

Optimistán a jövőbe

A már megkezdett projektek telepítése folyamatos, és számos vállalat jelezte, hogy a következő hetek leállását és a várható termelési volumencsökkenést a legkézenfekvőbb gyártási folyamataik automatizálására szeretnék használni – nyilatkozta lapunknak Mezei Tamás, a FANUC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Hazánkban lassan egy hónapja jelent meg a vírus, ezért nehéz megállapítani, milyen hatást gyakorol a robotika iparágára. Azt viszont hozzátenném, hogy rövid távon a projektek lefolyása lassabbá válik, középtávon azonban nem várunk jelentős visszaesést. A következő évekre vonatkozóan pedig egyértelmű bővülés fogja jellemezni a robotika piacát Magyarországon – hangsúlyozta Tamás.

Ha a múlt évi adatokat nézzük, láthatjuk, hogy jelentős változás nincsen. Nagyszámú projektünk áll előkészítés alatt jelenleg is, de a megvalósításuk kezdésének időpontja több tényezőtől függ, amire nincsen ráhatásunk, hiszen sokkal inkább a makrogazdasági folyamatok határozzák meg ezeket.

Optimistán tekintünk a jövő elé, az elmúlt évek iparági növekedéséhez hasonló fellendülést várunk, és azt, hogy újból kétszámjegyű bővülést tapasztalhatunk majd. Régiónkban kimondottan nagy az ipari robotikában rejlő potenciál, ezért úgy gondoljuk, megalapozott a prognózisunk – magyarázza Tamás.

Akár ez is tetszhet