Új megoldás születhet a 3D elektronikák újrahasznosítására

A TactoTek vállalat és a Cycle4green megállapodást kötött 3D-formázott elektronikai termékek újrahasznosítására. A finn TactoTek különleges technológiával rendelkezik az ilyen termékek gyártására: elektronikai rendszereiket műanyag alkatrészbe integrálják, így kompaktabb és esztétikusabb készülékeket tudnak létrehozni. Az ilyen termékek újrahasznosítása azonban kihívást jelent a hagyományos módszerekhez képest. Itt jön a képbe a francia Cycle4green, ami kifejezetten környezetvédelemre és újrahasznosításra összpontosít.

A két vállalat március elején bejelentett együttműködésének célja, hogy megoldást találjanak a 3D-formázott elektronikai termékek újrahasznosításának problémájára. Azt tervezik, hogy olyan eljárásokat fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik az elektronikai termékek anyagainak hatékony visszanyerését – így csökkentve a hulladékmennyiséget és minimalizálva a környezeti terhelést. A partnerségből fakadó innovációk várhatóan lehetővé teszik, hogy a gyártók és fogyasztók egyaránt felelősségteljesebben járjanak el az elektronikai hulladék kezelése terén.

„Az elektronikai tartalom számos piacon növekszik, beleértve az autóipart, a háztartási készülékeket, a tárgyak internetét és másokat, ezért az elektronika teljes körforgása fontos szempont az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális csökkentése és a fenntarthatóság elérése szempontjából” – fejtette ki a megállapodásról szóló közleményben Antti Keränen, a TactoTek technológiai igazgatója.  „A Holst Központban működő TNO elsőrangú kutatóintézményként szerzett hírnevet, és a TactoTek lelkesen várja partnerségünket a teljesen újrahasznosítható elektronika következő generációjának megteremtése érdekében. Együtt értékelhetjük a tervezést, a gyártást és a használat utáni visszanyerést átfogó technikákat.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -