Új módszer a nanocellulóz feldolgozására

A Purdue Egyetem csapata új módszert fejlesztett ki a gyártók számára a zöld forrásból származó, természetes növényi eredetű nanocellulóz felhasználására. Az új módszerrel létrehozott környezetbarát anyagot felhasználhatják csomagolóanyagnak vagy akár a járműiparban is.

A nanocellulóz feldolgozásához általában oldószert vagy más diszpergálószert használnak, hogy az így készült keverék javítsa az anyag diszpergálódását a polimerekben. „Ezek a módszerek nagyon költségesek lehetnek a gyártók számára, akiknek további folyamatok elvégzésére és különböző gépek bevonására van szükségük ahhoz, hogy megfeleljenek a kibocsátási előírásoknak, amelyeket az oldószerek használata befolyásolhat” – nyilatkozta Jeffrey Youngblood, a Purdue Műszaki Főiskola anyagmérnöki professzora az egyetem közleményében.

A Purdue Egyetem innovátorai létrehoztak egy módszert, amely magában foglalja a nanocellulóz keverését egy átvivő anyagba, például lágyítóba, majd az így kapott kételemű keveréket adják a polimerhez, ahelyett, hogy közvetlenül összekevernék őket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ez a technika sokféle polimerre alkalmazható, ideértve az autóiparban használt nejlonokat, valamint az élelmiszer-csomagolásban használt tejsav- és etilén-vinil-alkohol-kopolimert. Ez lehetővé teszi a nanocellulóz könnyű extrudálását vagy fröccsöntését hasznos termékekké, melyek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, és előállításuk is fenntarthatóbb.

„Ez az új eljárás lehetővé teszi, hogy az adalékanyagokat, amelyek általában a polimerekben találhatók, oldószerként használjuk fel a nanocellulóz diszpergálására az olvadék feldolgozása során” – tette hozzá Youngblood a közleményben. „Az anyag továbbra is ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, de a gyártási folyamat nem igényel egyéb, a kibocsátást csökkentő elemeket vagy berendezéseket. Ez fenntarthatóbbá teszi a biológiailag lebontható nanocellulóz feldolgozásának folyamatát is.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Youngblood elmondta, hogy a polimer nagy mennyiségű előállításához a Purdue-technika fő elemeit érdemes alkalmazni: a nanocellulóz oldószermentes keverését polimerekké, illetve a hidrofil nanocellulóz és a hidrofób polimer homogén keverékének létrehozását.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -