Új részleg fogja össze az automatizált vezetés és az új mobilitási szolgáltatások területeit

Az Argo AI vállalattal együttműködésben a Volkswagen Haszonjárművek veszi át az automatizált vezetés fejlesztésének vezető szerepét a Volkswagen Csoporton belül. „Járműveink logikusan szolgálnak az autonóm rendszerek első alkalmazási területeként. Szándékaink szerint a Volkswagen Haszonjárművek automatizált vezetési rendszerei már 2025-től megjelenhetnek kereskedelmi alkalmazásokban” – magyarázta Carsten Intra.

Gőzerővel fejleszti a Volkswagen Haszonjárművek az új mobilitási szolgáltatásokat (Mobility as a Service; MaaS és Transport as a Service; TaaS). A MaaS kínálatának kiváló példája a Hamburgban és Hannoverben már elindított MOIA ride-pooling szolgáltató, míg a jövőbeni TaaS-ajánlatok példájaként a szolgáltatását 2021 nyarán beindító Cito startup-céget mutatta be Carsten Intra. A Cito tulajdonképpen futárszolgálatok digitális közvetítőplatformja, az induló tőke forrása pedig egyebek mellett az úgynevezett Innovációs Alap II, amelyet a vállalatcsoport üzemi tanácsa kezel. Carsten Intra szerint: „Vérbeli startup-vállalkozás – gyors, agilis és valódi vállalkozói szellem jellemzi.”

Tekintettel a mobilitási szolgáltatások nagy jelentőségére és az automatizált vezetésben rejlő lehetőségekre a Volkswagen Haszonjárművek egy az égisze alatt működő, új részlegbe gyűjtötte ezen tevékenységeket. Az MaaS/TaaS/AD tevékenységéhez jelenleg az MOIA és a Cito mellett mindenekelőtt az Argo AI beruházásai tartoznak, valamint az automatizált vezetés fejlesztésére irányuló minden tevékenység. A jövőben – akárcsak a korábbi Car Business esetében – saját pénzügyi mutatói alapján készülnek a jelentések az új részlegről. „Ez az új részleg, amely egyúttal stratégiánk harmadik pillére, középtávon már árbevételünk és eredményünk meghatározó részét adja majd” – tette hozzá Carsten Intra.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vállalatvezetés most a hosszú távú fenntarthatósági célokat is egyértelműen rögzítette a stratégiában. A Volkswagen Haszonjárművek e tekintetben – például az új Multivan 2021-ben megjelenő, hálózatról tölthető hibridváltozata (Plug-in Hybrid) és jövőre a tisztán elektromos ID.BUZZ révén – egyfelől járműflottája hajtásrendszereinek elektromossá alakítására összpontosít, másfelől a termelés környezeti hatásainak mérséklésén is intenzíven dolgozik. Ennek része egyebek mellett a kisebb energia-, víz- és oldószer-felhasználás, valamint a hulladék- és szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Utóbbit a Volkswagen Haszonjárművek 2025-re összesen 50 százalékkal kívánja mérsékelni a 2010-es szinthez képest, Hannoverben már eddig is 39 százalékos csökkenést sikerült elérni.

Volkswagen Haszonjárművek

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet