Új távlatok nyílnak a modern gyártásban

A TECHference konferencia és kiállítás egyik fő fókuszterülete a digitális gyártás és a mesterséges intelligencia volt, amely témában a graphIT Kft. szakértője, Molnár Zsolt nyilatkozott lapunknak.

„Fontos kiemelni, hogy ezek a digitális technológiák már a kisebb cégek számára is elérhetők, s alkalmazásuk által megnyilvánul, hogyan optimalizálhatók a gyártási folyamatok. Kiváló példa erre egy bicikligyár – ahol kis mennyiségben állítják elő a termékeket –, mert a mesterséges intelligencia ilyen területen is képes támogatni a szerelési műveletek időtartamának kalkulációját.”

A digitális ikerpár technológiája lehetővé teszi a gyártási folyamatok szimulációját és elemzését, elősegítve a hosszú távú tervezést és a folyamatok hatékonyságának növelését. A mesterséges intelligencia alkalmazása a gyártásban nemcsak az adatgyűjtésben, hanem a döntéshozatalban is kiemelkedő szerepet játszik, lehetővé téve a „smart data” implikálását, azaz az okos adatok hasznosítását.

- Hirdetés -

Molnár Zsolt rámutatott arra is, hogy a mesterséges intelligenciának a gyártásban való elterjedése elkerülhetetlen és fontos. A gyártócégek már régóta gyűjtenek adatokat, de csak most kezdik igazán kiaknázni ezeket az információkat a mesterséges intelligencia segítségével. Az intelligens adatkezelés segíti a cégeket a hatékonyabb és megfontoltabb döntések meghozatalában.

A graphIT szakértője kiemelte a mesterséges intelligencia jelentőségét a jövőbeli gyártási folyamatokban, hangsúlyozva, hogy ezek a technológiák nemcsak a nagyobb cégeknek, hanem a kisebb vállalkozásoknak is elérhetők és alkalmazhatók. A mesterséges intelligencia segíthet a gyártóeszközök karbantartásának optimalizálásában is, például olyan előrejelző karbantartási rendszerekkel, amelyek proaktívan informálnak a gépek állapotáról és karbantartási igényeiről.

A TECHference ipari kiállításon azon megoldásokat mutatták be a résztvevő vállalatok, amelyekkel hatékonyabb termelés érhető el. A graphIT digitális gyártás és mesterséges intelligencia megoldásai meghatározó szerepet töltenek be, s lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy új távlatot nyissanak a modern gyártásban.

TECHference Ipari Konferencia