Új területtel erősít az evosoft Hungary Kft. IT/OT Mérnöki megoldások és szolgáltatások

A mára a Siemens 100 százalékos tulajdonában lévő evosoft 2025-ben ünnepli fennállása 30. évfordulóját. Az anyavállalat termékfejlesztési életciklusában résztvevő magyar cég részéről Kozó Gábort kértük fel arra, hogy nyújtson betekintést napjaink IT, OT digitalizálási, kibervédelmi és AI megoldásaiba. Az evosoft „engineering” programmenedzsere a NEWtechtalk podcast csatornán árulta el: a Budapest mellett Miskolcon és Szegeden működő irodáikban immáron kétezren dolgoznak – ennyien felelnek többek között olyan ipari automatizálási megoldásokért, amelyek a Simatic PLC sorozatot, a Simatic PLC fejlesztői környezetet és az ember-gép kapcsolatot erősítik – persze különböző mozgásvezérlő, elektromos töltési és meghajtási vagy villamos energia automatizálási technológiák mellett.

„Szinte nincs olyan szoftvert futtató vagy szoftvert használó Siemens termék, aminek a fejlesztésében ne vennénk részt. Projektjeinket nemzetközi csapatokban hajtjuk végre, de bizonyos termékeket teljes egészében mi fejlesztünk” – mutatott rá Kozó Gábor. „Az elmúlt évek során fokozatosan építettünk fel olyan mérnöki csapatot, amelynek tagjai képesek teljeskörű ipari szoftvermegoldásokat nyújtani az ügyfeleknek. Mindig kiemelem a szoftvert, mert mi, az evosoft, szoftvervállalat vagyunk. Egy olyan szoftvervállalat, ami képes lefedni teljes IT/OT területeket, az Ipar 4.0 és digitalizációs megoldásoktól az adatgyűjtésen, feldolgozáson, felhőalapú és lokális technológiákon át a NoCode/Low code applikáció, egyedi szoftver vagy energiamenedzsment fejlesztésig.”

Mindent IS tudnak az IT és OT fejlesztésről

- Hirdetés -

Az utóbbi 1-2 évtizedben nagy evolúciós ugrásokat lehetett megfigyelni a Siemens ipari automatizálási, autóipari vagy egészségügyi (pl. képalkotó) megoldásaiban, és ennek az úttörő folyamatnak lényeges résztvevője az evosoft. A magyar vállalat kollégái, akik ezeknek az ágazatoknak a termékfejlesztéseiben vesznek részt, korábban szintén ipari területen dolgoztak és az ott szerzett végfelhasználói tapasztalatok birtokában teszik hozzá a tudásukat a termék oldal fejlesztéseihez. „Mindent IS” tudnak az informatikai fejlesztésekről, a beágyazott, autóipari, „irodai”, automatizálási, valamint felhő és webes szoftver technológiákról – sorolta Kozó Gábor, hozzátéve: mindezzel „az IT/OT világ nagyon erős párosát” támogatják.

„Ma már közvetlenül küldünk adatokat egy gyártósori vezérlésből a felhőbe, amit a világ bármely pontjáról elérhetünk és felügyelhetünk, sőt, beavatkozásra is van lehetőség. A nagy termelő, gyártó vállalatok már ilyen megoldások révén gyűjtik és elemzik az adatokat, amelyek a világ bármely pontján lévő gyártóegységeiktől érkeznek” – mutatott rá a programmenedzser. „Korábban ez a két világ, bár hasonlóak voltak, legalábbis a szoftverek szintjén, teljesen külön voltak kezelve. Volt az iroda és az azt kiszolgáló szoftveres háttér, valamint volt a gyár. Napjainkra ez a két világ teljesen összeolvadt.”

AI megoldások hatása és ipari felhasználása

Kozó Gábor megerősítette, hogy a mesterséges intelligencia megoldásokat méltán övezi kiemelt figyelem, hiszen komoly és kiterjedt elemzések tárgya az, hogy mennyire forgatja fel a jelenlegi világunkat, mekkora hatása is lesz pontosan, például arra nézve, milyen szakmák tűnnek el miatta. „Egy biztos, ha jól használjuk, növelni fogja a hatékonyságot. Már most is vannak olyan alkalmazások, amelyekben aktívan használjuk, például a Robot Pick AI fejlesztésében vagy Copilot projektek területén.”

Az evosoft Hungary Kft. IT/OT Mérnöki megoldások és szolgáltatások digitális ikrek és szimuláció, kibervédelmi, illetve AI megoldásairól tudj meg többet a NEWtechtalk podcast csatornán!

Gábor János, NEW technology